IgeIdő - napi meditáció

December 9.
"Ő pedig a hajó hátsó részében a vánkoson aludt. Ekkor felébresztették, és így szóltak hozzá: Mester, nem törődsz azzal, hogy elveszünk?" (Mk 4,38)

Isten kezében

Vajon a tanítványok hitének vagy hitetlenségének története ez? Létezhet-e a hit bizalom nélkül? Hiszen a tanítványok az életveszélyes helyzetben végül Jézushoz fordulnak, de úgy tűnik, mintha nem nagyon bíznának abban, hogy törődik velük, és mindenképpen megmenti őket. Persze amikor észreveszik, hogy Jézus fáradt, és mélyen alszik, mint bármelyik ember, nehezen látják meg benne az Isten Fiát. A vihar pedig csak egyre erősödik.
Éppen azok a pillanatok, amikor valódi veszélybe kerülünk, tükrözik leghűségesebben hitünk természetét. Mi a legelső tennivalónk? Hová, kihez fordulunk?
Az életösztön ahhoz fog hajtani, akit akár tudatosan, akár tudattalanul is a legbiztosabbnak tartunk. Ilyenkor nincs idő a kegyesség álcázására, cirkalmas imádság megfogalmazására. Ilyenkor kiáltani kell, akár csak ennyit: "Mester, nem törődsz azzal, hogy elveszünk?"
Közben Jézus a lehető legteljesebb nyugalommal alszik a viharban hánykolódó hajón. Úgy, ahogyan a zsoltáros mondja: "Békében fekszem le, és el is alszom, mert csak te adod meg, Uram, hogy biztonságban élhessek!" (Zsolt 4,9)
Példája nagyon lényeges dologra figyelmeztet: Isten gyermekeként mi is ugyanígy biztonságban érezhetjük magunkat. Hiszen amikor Jézus felkel, és ráparancsol a szélre és a tengerre, akkor nyilvánvalóvá lesz: az egész teremtett világ az ő kezében van.
Abban a kézben, amely megteremtette az eget és a földet. Amely rendet alkotott, és összetartja a világot. És amely olykor közbeavatkozik, sőt felülírja a fizika törvényeit is a kedvünkért, csak hogy minket megmentsen.
Engedi, hogy megtapasztaljuk: életünk is kezében van. Munkálja, hogy a hitünk bizalommá izmosodjék.
Hittek-e a tanítványok Jézusban? Egészen biztosan, hiszen hozzá fordultak. Bíztak-e benne? A történet végére egészen biztosan, hiszen maga Jézus fordult feléjük, és megtartotta őket.


Szerző: Blatniczkyné Hammersberg-Ganczstuckh Júlia

 

Az IgeIdő kötet tartalma