IgeIdő - napi meditáció

December 17.
"Legyetek tehát ti is türelemmel, és erősítsétek meg a szíveteket, mert az Úr eljövetele közel van." (Jak 5,8)

Közeli türelem

Türelmetlennek lenni könnyű, a türelemhez viszont komoly önuralomra van szükség. Ugyanakkor fárasztó is türelmetlennek lenni, mert igen sok energiánkat emészti fel. Valld meg bátran, kedves olvasó: magad is azzal küzdesz, hogy nem tudsz türelmes lenni!
A Thomas, a gőzmozdony című rajzfilmsorozat egyik szereplője, Percy türelmet tanul. Kérdésre a gőzös elárulja, mit csinál: "Türelmet tanulok. Csak menne már gyorsabban!" Felgyorsult világunkban nincs semmire időnk: sem lazítani, sem egymásra, sem dolgozni, sem tanulni, sem pihenni, sem regenerálódni - mert pörögnünk kell! Nincs időnk türelmet tanulni sem, mert még a türelmet is türelmetlenül, azonnal akarjuk.
Nem akarjuk megérteni Salamon bölcs szavait: "Mindennek megszabott ideje van [...]. Megvan az ideje a születésnek, és megvan az ideje a meghalásnak." (Préd 3,1-2a) E gondolatok dátuma éppen születésnapomra esik, így a türelem és a rendelt idő életem kezdetére és végére emlékeztet. Születés és halál között feszül életünk - miért is élünk állandó türelmetlenségben, miközben Isten türelmes hozzánk, és megtérésünkre vár (2Pt 3,9)?
Türelmetlen korunkban hogyan legyen mégis türelmes szívünk? Ha magunkra nézünk, lehetetlen. Jakab nem is biztat minket azzal, hogy akár az önfegyelem magasiskolájának elvégzése révén is egy hajszállal közelebb kerülhetnénk a türelemhez. Miközben a szívünk megerősítésére biztat, azt is világossá teszi, hogy ez nem lehetséges a saját edzésprogramunk eredményeként, hanem azért lehetséges, "mert az Úr eljövetele közel van".
Urunk és az ő eljövetele a titka hát a türelemnek! Eljövetele közel van - ez nem dátumot jelent, hanem a szó héber gyökereinek megfelelően azt, hogy ígérete alapján Urunk eljövetele egészen bizonyos. Így minden kétség, csüggedés közepette szívünk mégis megerősödik. Türelmetlen lelkünk is így formálódik mégis türelmessé. Születésnapom van. Megszületik-e bennem és benned, kedves testvérem, az Úr eljövetelében fogant türelem?


Szerző: Szakács Tamás

 

Az IgeIdő kötet tartalma