IgeIdő - napi meditáció

December 29.
"Éppen ezért ne legyetek meggondolatlanok, hanem értsétek meg, mi az Úr akarata." (Ef 5,17)

A gondolkodás ajándék

Mit jelent meggondolatlannak lenni? Gondolkodás nélkül cselekedni. Anélkül élni, hogy átgondolnánk, mire számíthatunk, mi lehet a tetteink oka és következménye. Úgy tűnik, ma, a plázák és a Facebook korában remekül lehet gondolatok nélkül élni.
Tudjuk, a hierarchikus, parancsuralmi rendszerekben nagy hátrány tud lenni a gondolkodás. Azt hihetnénk, hogy ezzel szemben korunk gátlástalan és kaotikus összevisszasága értékeli a gondolatot. Nem így van.
Engedtessék meg egy kis nyelvi játék: sokszor úgy érzem, hogy ez a világ igyekszik meggondolatlanítani minket. Az ügyesen meggondolatlanított ember az immár gondolat nélkül élő. Ugyanis nagy erőkkel meggondolatlanítanak minket. Megy az agymosás: reklám, média, internet. Meghatároz a divat, a trend, a celebek. Mintha ők gondolkodnának helyettünk.
Számomra a legijesztőbb meggondolatlanítás az internet gigabájtokba zárt mesterséges tere, a kibertér. Úgy tűnik, mintha a világháló iszonyatosan zsúfolt lenne, de valójában ez a virtuális tér egy nagy, koromfekete űr. Természeténél fogva a kibertérben nincsen semmi, csak az, amit mi magunk teszünk bele. És az az érzésem, hogy bármennyit is pakolunk bele, az eredendően tökéletesen steril üresség mégiscsak áthat mindent.
Teljesen sötét akkor van, amikor egy barlangtúrán az utolsó folyosó mélyén kioltanak minden világítást. Döbbenetes érzés. Hiába vársz, nincs mihez hozzászokjon a szemed, az áthatolhatatlan sötét egy óra múlva is ugyanolyan marad. Számomra ilyen a kibertér űrje. Vegytiszta mesterséges valóság, teljes néma csend, a nagy semmi, ami mindent átitat. Mert nekem úgy tűnik, hogy ott valójában senki nem mond semmit. Nincs jó és nincs rossz. Nincs értékes és értéktelen. Semmi sem számít senkinek. És meg merem kockáztatni, hogy Isten sincs ott. Maga a tökéletes meggondolatlanítás.
Az Úrnak viszont van velünk akarata, és ahhoz, hogy azt megértsük, egyszerűen nem mondhatunk le a gondolkodásunkról. A gondolat ajándék, bátorság és szabadság, maga a kapcsolat Istennel.


Szerző: Novotny Dániel

 

Az IgeIdő kötet tartalma