IgeIdő - napi meditáció

December 31.
"...jöjjön el a te országod, legyen meg a te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is..." (Mt 6,10)

Isten terve a jó

Személyes tapasztalatom, hogy az elmúlt évem vagy életem utólagos értékelése mindig hagy maga után némi kívánnivalót. Mit értem el vagy éppen mit mulasztottam? Mi valósult meg terveimből?
Év végén sokan érezzük ugyanezt. Tervezünk előre, célokat tűzünk ki, és sokszor mégis máshogy alakulnak a dolgok, mint ahogyan elképzeltük. Jézus földi munkájában szintén nem saját akaratára hagyatkozik, hanem az Atyáéra, amit így vall meg főpapi imájában: "...mindazáltal ne úgy legyen, ahogyan én akarom, hanem amint te." (Mt 26,39)
Keresztény emberként nekünk is így kellene terveznünk. Mert terveznünk szabad. Sőt kell is, de úgy, hogy terveinket, életünket teljesen ráhagyjuk Isten akaratára. Hogyan lehet ez? Talán az "ember tervez, Isten végez" módján? Nem, ez nem jó megoldás. A jó megoldás az Istennel való megbeszélés. Ahogyan a terveinket, a jövőnket érintő dolgokat meg szoktuk beszélni emberekkel, házastársunkkal, családunkkal, barátainkkal, hogy ők hogyan látják, mit szólnak hozzá, ugyanezt Istennel is meg lehet tenni.
Mit jelent ez a gyakorlatban? Erre való a Biblia olvasása, a bibliaolvasó Útmutató napi igéje, de legfőképpen az imádság. Jézus nemhiába tanít minket imádkozni. Ezért ad kézhez egy olyan imádságot, amely minden minket érintő kérdést magában foglal. Elmondhatjuk Istennek terveinket, de ne ragaszkodjunk feltétlenül azokhoz, hanem legyünk készek akár lecserélni, mert Istennek esetleg más, sokkal jobb terve van számunkra.
Amikor a Miatyánkban azt imádkozzuk, hogy legyen meg a t akaratod, akkor ne arra gondoljunk, hogy elfogadom Isten ki tudja, milyen akaratát, hanem arra, hogy Uram, mutasd meg, értesd meg velem a te akaratodat, és én örömmel elfogadom és teszem azt, amit te mondasz, mert tudom, hogy a te akaratod a legjobb.
Jó emlékeztetés ez mára. Érdemes lenne így végiggondolnunk az elmúlt évet, és terveznünk az előttünk álló új esztendőt.


Szerző: Bajnóczi Márió

 

Az IgeIdő kötet tartalma