Omoljanak le a falak! – Ökumenikus imahét Kaposváron

Omoljanak le a falak! – Ökumenikus imahét Kaposváron

Share this content.

Szöveg: Pongrácz Máté, Adámi Mária, fotó: Adámi Mária
Kaposvár – Különleges hetet élhettek át a kaposvári keresztyének januárban, hiszen az idén is megrendezték az ökumenikus imahetet. A hét célja az volt, hogy párbeszédet kezdeményezzen a különféle felekezetek hívei között és az egymás templomaiban szolgáló lelkészek és papok jobban megismerjék az adott közösség szokásait, vezetőit és híveit. A nyolc napig tartó sorozat idei témáját a németországi keresztyén testvérek állították össze, amelynek a központi igéje így hangzott: „…Krisztus szeretete szorongat minket…” 2Kor 5,14-20

A országos ünnepi nyitó istentisztelet a Kálvin téri református templomban tartották 2017. január 15-én. Dr. Erdő Péter bíboros és Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök igehirdetésében Krisztus kérését közvetítette a gyülekezet számára: éljetek szeretetben és valósítsátok meg a krisztusi egységet. Az ünnepi liturgiában a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának tagegyházai vettek részt.

A kaposvári rendezvénysorozat immár megszokott módon a református templomban kezdődött, majd az összes történelmi egyház templomát végiglátogatva, végül a Székesegyházban záródott.

A hetet még meghittebbé tette a Szent Imre-templomban tartott Taizé imaóra, valamint az evangélikus templomban tartott bűnbánó est, ahol dobozokból épített fal segítségével, jelképesen bemutatatták az ember bűnének következményét és annak oldását Krisztus keresztje által.

Különös ajándéka volt az idei hétnek is, hogy Steinbach József református püspök mellett, idén is elfogadta a szervezők meghívását az evangélikusok püspöke - korábbi kaposvári lelkész - Szemerei János.

A szombati alkalmon, 2017. január 21-én Szemerei János a Hősök templomának is nevezett, Jézus szíve római katolikus plébániatemplomban szolgált igehirdetéssel. A liturgiában részt vettek a helyi római katolikus, református és metodista gyülekezetek képviselői, valamint Pongrácz Máté és Pongráczné Győri Boglárka evangélikus lelkészek. A püspök – József története alapján – a testvérek közötti megbékélés fontosságára hívta fel a figyelmet prédikációjában.

A történelmi egyházak kaposvári vezetői abban bíznak, hogy a közösen végigélt egy hét segítheti a helyi közösségeket az egymás felé fordulásban és példát mutathat a társadalom számára is a testvéri közösség megélésére. Mindezt egy, a Szent Margit-templomban életre hívott ökumenikus kiállítás is segíteni szeretné, amit a misék előtt és után tekinthet meg a nagyközönség.

A tervek szerint az ökumenikus imahéttel azonban nem zárul le az egyházak közötti közös gondolkodás, hanem februárban a Házasság Hete rendezvénysorozattal folytatódik az egységmegélés, ahol az egyházak vezetői és önkéntesei a házasság értékére hívják fel a figyelmét Kaposvár város lakóinak.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!