A feltöltődés lehetőségei önkéntes kórházi segítőknek

A feltöltődés lehetőségei önkéntes kórházi segítőknek

Share this content.

Szöveg és fotó: Bajuszné Orodán Krisztina
Budapest – Idén először találkoztak önkéntes kórházi segítőink és a szolgálat után érdeklődők a Budapest-Fasori Gyülekezet termében 2017. március 4-én. A feltöltődés lehetőségeiről gondolkodtunk együtt.

Az alkalmunk A. Balogh Éva a Gyülekezeti és Missziói Osztály (GYÜMI) munkatársa, korábbi kórházlelkész áhítatával kezdődött. A böjti időszakra is ráhangolódásképpen a 2Kor 4,15- 18. versei alapján beszélt az igazi és a világ szerinti szomorúság közti különbségről. Az igazi szomorúság s bűnbánat nem egyenlő a bűntudattal. A bűnbánat az, amikor az ember leszáll magába, mint egy mély kútba. A bűntudat a szégyen, amikor rájövök, milyen vagyok - de megrekedek ebben az állapotban, és ebbe akár bele is lehet halni. A szégyen nem egy haladó lelkiállapot, hanem egy megrekedés.

Isten lelke vezet minket arra, hogy meglássuk bűneinket, amikor nekem fáj a legjobban, ami történt - ez az Isten szerinti szomorúság, és az ebből fakadó könnyek drágák Isten szemében. De nem azért, mert Ő örül a szenvedésünknek, hanem, mert ilyenkor vagyunk igazán nyitottak és megszólíthatóak Isten számára. A tékozló fiú apja nem várta meg, hogy a fia megalázza magát előtte. Erre a szeretetre, csak Isten képes. Lelkünk bűntől való megszabadulásában, a magújulásunk gyökerének megtalálásában segíthet az idei tavaszi, böjti időszak is minket, ahogy a természet újjá lesz, úgy legyen lelkünk is újjá ebben az időszakban.

Az áhítat után Kalocsa Zsuzsa kórházlelkész ismertette a hallgatósággal az éves munkaprogramunkat, konferenciáinkat, amelyekre már most lehet jelentkezni. Az érdeklődők tőle kérhetnek információkat.

Délután Tóth Melinda Anna kórházlelkész személyes hangú előadása következett. Kérdéseket tett fel: Miért is van szükségem megújulásra? Te ugyan- olyan vagy, mint voltál? Mi a baj a gyökerekkel? Baj van velem? Honnan tudhatom? Vajon tudok-e hallgatni? Van-e békességem hozzá? Csak a testem van jelen a beteg ágy mellett, és én máshol kalandozom? Jó talajban vagyok-e? Krisztus talajában?

Melinda személyes élettörténetén keresztül mesélt a megújulás csodájáról, és ebben a csodában nekünk is részünk lehet Isten lelkének vezetése által.

A beszélgetés során felvetődött, hogy a világ a megújuláson csak a külső kozmetikázását érti, esetleg praktikákat, amelyek külső megoldásokat adnak egy olyan problémára, amely elsősorban a lélek megújulásától függ. Végül a harmonikus élet 10 pontját vihettük el útravalónak, amely segítheti a megújulást a mi életünkben is.

  1. A szeretettel végzett munka

  2. A rendszeres mozgás

  3. A rendszeres egyedüllét, kapcsolat Istennel, belső hanggal, intuícióval

  4. A természettel való tisztességes kapcsolat

  5. A kreativitás megélése, fejlesztése

  6. A tudatosság teremtő-oldó erejének használata

  7. A szülőkről való leválás és a szülők tisztelete

  8. Adni és együttérezni

  9. Rendszeresen merni a saját „ árnyék énünket” (negatív oldalunkat, tulajdonságainkat) meglátni és elfogadni.

  10. Önmagunk – s ezáltal mások elfogadása.

Az alkalmunk úti áldással zárult, és azzal a reménnyel, hogy májusban újra találkozhatunk.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!