Önzetlen segítőinek mondott köszönetet a MÖS

Önzetlen segítőinek mondott köszönetet a MÖS

Share this content.

Forrás: segelyszervezet.hu
Budapest – December 5-ét az ENSZ önkéntesek világnapjává nyilvánította. E jeles alkalomból az elmúlt évek során végzett lelkes, kitartó és önzetlen munkáért mondott köszönetet önkénteseinek a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet (MÖS) az Adventi ünnep a Bazilikánál rendezvénysorozat helyszínén felállított adománypontjánál.

Az elismeréseket Lehel László elnök-igazgató és ismert önkéntesek, Iain Lindsay brit nagykövet és Rátonyi Kriszta műsorvezető adták át azoknak a segítőknek, akik az elmúlt években kiemelkedően sok segítséget nyújtottak a szervezet munkájában. A kitüntetettek között volt olyan, aki másfél éve havi rendszerességgel kapcsolódik be lankadatlan lelkesedéssel a hajléktalanok ellátásába, más pedig harmadik éve vesz részt ruhaválogatásokban, segélycsomagok összeállításában, és mindemellett lelkes adománygyűjtőként vállal szerepet a segélyszervezet kampányaiban.

Olyan lelkes segítő is kapott elismerést, aki rugalmas munkaidejének köszönhetően olyan időpontokban is jelen tud lenni, amikor többek akadályoztatva vannak, így pótolhatatlan például rendezvények szervezésében és lebonyolításában, s van olyan segítője is a segélyszervezetnek, aki az önkéntesek koordinálásában vállal nélkülözhetetlen szerepet. Az átadóra a segélyszervezet egri központjából is érkeztek önkéntesek, akik már az intézmény megnyitásához is segítő kezet nyújtottak, azóta pedig nemcsak adománycsomagok összeállításában, kézműves-gyermekfoglalkozások koordinálásában, hanem mesefoglalkozások, gyermekjóga, egészségmegőrző torna, illetve az ünnepi alkalmak megszervezésében is önzetlenül támogatják munkájukkal a segélyszervezetet. A méltatások között elhangzott, hogy volt, akit gyakorlatias hozzáállása, kedves személyisége és tettrekészsége tett a segélyszervezet önkéntes közösségének kiemelkedő tagjává.

Az elismerések átadásakor minden esetben elhangzott, hogy az önkéntesek mindig önzetlenséggel és alázattal végezték a rájuk bízott feladatot. Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója elmondta, hogy az önkéntes csapat olyan háttérbázis, akik nélkül kevesebbet tudna vállalni a segélyszervezet, ezért nagyon hálás mindenkinek, aki ily módon csatlakozik a rászorulókat segítő munkához. Mint mondotta, a számok tükrében ez mintegy 1 000 fő 10 000 óra önkéntes munkáját jelentette a gyakorlatban.

Az oklevelek átadása után következett a meglepetés: a díjazókból is díjazottak váltak. Lehel László elnök-igazgató Iain Lindsay-hez és Rátonyi Krisztához fordulva mondott köszönetet az elmúlt években mutatott, számos formában testet öltő, segítő elköteleződésükért.

Iain Lindsay 2016-ban csatlakozott önkéntesként az Ökumenikus Segélyszervezet közösségéhez. Már a segélyszervezetnél tett első látogatásakor sem érkezett üres kézzel: feleségével, Bridgettel a brit nagykövetség munkatársi gyűjtése eredményeként összegyűlt adományokat hozták el magukkal, melyeket azóta több hasonló, belső gyűjtés megszervezése követett. Nagykövet úr az első perctől kezdve a rá jellemző elkötelezettséggel, közvetlenséggel és példaértékű alázattal kapcsolódott be a segélyszervezet munkájába: kihasználva az általa készített műfajteremtő magyar nyelvű videóüzenetek népszerűségét több alkalommal biztatott adományozásra a közösségi médiában és a sajtón keresztül; feleségével és munkatársaival közösen visszatérő vendégei voltak a segélyszervezet adventi adománypontjának, ahol egyedi, skót stílusban készítették el az adományozóknak szánt mézeskalácsszíveiket. Sőt az elmúlt évben megtörtént az is, amit az első beszélgetéskor még Nagykövet úr sem gondolt volna: a jó cél érdekében Mr. Lindsay újra futni kezdett. 2017-ben még jelképes távokon, 2018-ban viszont már az Ultrabalaton résztvevőjeként állt rajthoz a segélyszervezet Ne csak szurkolj, segíts! elnevezésű csapatának színeiben. Nem csak a távot vette komolyan, de a futáshoz kapcsolódó adománygyűjtést is: vezetésével több mint félmillió forint gyűlt össze bántalmazott gyermekek nyári táboroztatására. 

Rátonyi Kriszta, a közmédia Junior Prima díjas műsorvezetője 2013 óta segíti önkéntesként az Ökumenikus Segélyszervezet munkáját. Hamar belopta magát a segélyszervezet munkatársainak szívébe azzal, ahogy a sajtónyilvános események előtt és után „kamerák nélkül” is példaértékű alázattal, igazi csapattagként viselkedett. Az ételosztásokon például nemcsak az ételek kiosztásánál volt jelen, de a sátorállítástól a tálcák elmosogatásáig mindenben részt vett. Az elmúlt öt esztendőben Kriszta a segélyszervezet számos hazai tevékenységébe bekapcsolódott a tűzifa-kiszállítástól a tanszercsomag-összeállításon át, a ruhaválogatástól az adománygyűjtő akciókig. Számos alkalommal eredeti szakmájához visszatérve, műsorvezetőként vett részt a segélyszervezet rendezvényein, illetve sokan láthatták őt jótékony futóként is a segélyszervezet színeiben több nagy futórendezvényen. Kriszta az évek alatt a segélyszervezet tevékenységét jól ismerő, hiteles képviselőjévé vált az ökumenikusoknak, így több alkalommal vett részt szemléletformáló programokon, beszélt fiataloknak, s népszerűsítette az önkéntességet.  

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!