Tanítványból tanú – Ordináció Répcelakon

Tanítványból tanú – Ordináció Répcelakon

Share this content.

Szöveg és fotó: Adámi Mária
Répcelak – A gyülekezet történetében a tizenötödik lelkészavatásra került sor 2016. július 23-án, szombaton délelőtt a répcelaki templomban. Németh Mihály szolgálatba állításának ünnepén Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke hirdette Isten igéjét. A liturgiában az Evangélikus Hittudományi Egyetem képviseletében dr. Szentpétery Péter, valamint Verasztó János helyi lelkész működött közre. Énekével emelte az alkalom fényét a város Gyöngy Kamarakórusa.

Az ordináció az az esemény, amikor a tanítvány tanúvá válik – kezdte prédikációját Szemerei János püspök. Majd a lelkészjelölt választott igéje Ef 4,1-2 alapján arról beszélt, hogy a lelkészi szolgálat nem a tökéletessé válásról szól. „Isten méltat minket arra, hogy üdvözítő igéjét rajtunk keresztül megszólaltassa” – fogalmazott. Majd hozzátette: ehhez alázatra, szelídségre, türelemre és szeretetre van szükség.

Az eskütétel és az áldás pillanatait követően a frissen felavatott lelkész sugárzó arccal, Szemerei János püspökkel és Verasztó János lelkésszel együtt osztotta az úrvacsorát a népes hallgatóságnak.

Az istentiszteletet szeretetvendégség követte a helyi kultúrházban. Ennek keretében adta át a püspök Németh Mihálynak az ordinációs oklevelet. A helyi gyülekezet nevében Verasztó János, a teológia részéről dr. Szentpétery Péter mondott köszöntőt. Jókívánságait fejezte ki továbbá Kis János kecskeméti lelkész, a most felavatott lelkipásztor hatodéves mentora. Az ifjú lelkészt egykor tanító általános iskolai tanárok képviseletében pedig Szoporyné Szabó Piroska, a répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója gratulált.

Németh Mihály a Vas megyei Csánigon nőtt fel. Gyermekkorától kezdve rendszeresen látogatta a répcelak-csánigi társult gyülekezet alkalmait. Általános iskolai tanulmányait a répcelaki Móra Ferenc Általános és Művészeti Iskolában végezte. Itt trombitásként tagja volt az iskola kamarazenekarának is. Ezt követően a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnáziumban (Líceum) tanult tovább. Az érettségi után, 2010-ben felvételt nyert az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológus-lelkész szakára. Itt ismerte meg menyasszonyát, Felegyi Máriát, akivel már az esküvőre készülnek. Hatodéves gyakorlatát Kecskeméten töltötte, Kis János mentor mellett. Ordinációját követően az Ecseny és Környéke Egyházközségben kezdi meg szolgálatát, beosztott lelkészként.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!