Az ördög a templomban

Az ördög a templomban

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet
Az Amerikai Egyesült Államok magyar evangélikusainak lapja, az Erős Vár rendszeresen vesz át írásokat honi forrásokból. Most viszont mi bukkantunk tengerentúli testvéreink újságjában annak az „örökzöld” tanmesének egy variánsára, amelyet – sajnos – advent idején is okkal adaptálhatunk…

Egy ember, aki vasárnap reggel Isten házába igyekezett, igencsak meglepődött, amikor az ördögöt is a templomajtó közelében találta.

– Mi dolgod itt? – kérdezte meghökkenve.

– Megyek a templomba – felelte az ördög –, mint ti. Hiszen az emberek azért járnak ide, hogy ellenem imádkozzanak. Ki védelmezne hát engem, ha magam nem lennék itt?

– És hogyan védelmezed magad? – kérdezte a keresztény.

– Erre a célra van ezerféle eszközöm! Először is még idejekorán ellátogatok azokhoz a családokhoz, amelyek templomba készülődnek, és igyekszem feszültséget szítani a férj és a feleség, a szülők és a gyermekek között. Úgy indítom fel a férjet, hogy bosszankodjék zakójának szűkösségén vagy a reggeli miatt. Esetleg az újsághírekkel idegesítem fel. A feleség pedig rosszkedvű lesz azért, mert hiába keresi a sálját vagy a kalapját. Például ilyen eszközökkel akadályozom meg azt, hogy templomba menjenek.

Akik mégis elindulnak, azok ellen más módszereket vetek be, lehetetlenné téve, hogy ráhangolódjanak az istentiszteletre. Mindig van ugyanis egy-két leány vagy asszony a templomban, aki magára vonja a figyelmet. A nők pillantásait az ilyeneknek a ruhájára, frizurájára irányítom, és a prédikáció máris elszáll a fülük mellett. Azoknak a férfiaknak pedig, akiknek van némi irodalmi műveltségük, segítek, hogy a prédikációban felfedezzenek néhány kevésbé helyes kifejezést vagy stílushibát, hogy azután már a nyelvhelyességre és ne a tartalomra figyeljenek.

Ha valaki fél a meghűléstől, nos, megsúgom neki, hogy itt vagy ott valamelyik ablak nyitva van, és ettől kezdve az egész istentisztelet alatt nem gondol majd másra, mint a huzatra és az egészségét érintő veszedelemre.

Na és itt vannak a vállalkozók és az üzletemberek! Úgy intézem a dolgokat, hogy ők már előző este vagy legkésőbb közvetlenül a templomba indulás előtt rossz híreket halljanak, és az egész istentisztelet alatt ezzel legyen tele a fejük.

Az anyának, aki gyermeket hagyott otthon a bölcsőben egy bébiszitterrel, gyorsan eszébe juttatom kérdést, hogy vajon minden rendben van-e. És ő egész idő alatt garantáltan aggódni fog.

Látok néhány jó megjelenésű urat, akik érdeklődéssel hallgatják a pap intelmeit. Rögtön arra irányítom a figyelmüket, hogy amit most hallottak, az valaki másra vonatkozik, aki szintén ott van a gyülekezetben. Ekkor rögtön elkezd Géza Márkra, Márk pedig Gézára gondolni, és lélekben már indulnak is hazafelé, nagyon meg lévén elégedve a lelkipásztorral és önmagukkal is.

Akiknek pedig az istentisztelet ideje alatt nem tudom elvonni a figyelmüket, azokat megpróbálom hatalmamba keríteni a kijáratnál. Felbuzdítom az embereket, hogy olyan témákról kezdjenek el diskurálni, amelyeknek az igehirdetésben elhangzottakhoz nincs semmi közük. Úgy irányítom a távozókat, hogy az istentisztelet után olyanokkal kerüljenek kapcsolatba, akikkel csak világi dolgokról lehet beszélgetni, és így kitörlöm a lelkükből minden nyomát Isten igéjének.

Hogy te milyen szerencsés vagy, kedves olvasó, ha téged efféle trükkökkel nem akadályoz Isten felé fordulásodban a templomajtónál sündörgő kísértő! Vagy téged más módon próbál meg?

A cikk az Evangélikus Élet magazin 81. évfolyam, 51-52. számában jelent meg, 2016. december 25. – 2017. január 1-jén.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál, a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a Digitalstand oldaláról.

Címkék: ördög - templom - történet -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!