Orgonahetet rendeznek nyáron Felpécen

Orgonahetet rendeznek nyáron Felpécen

Share this content.

Forrás. kisalfold.hu
Felpéc– A Felpécért Alapítvány népfőiskolai tagozata – az evangélikus gyülekezettel közösen – orgona hangszeres képzést hirdetett meg a felújított és 2017 szeptemberében átadott felpéci evangélikus templom műemlékvédelmi orgonáján.

A száz éves hangszert eredetileg az Angster cég építette, pneumatikus traktúrájú, mely teljes egészében restaurálásra került.

Az egy hetes nyári tanfolyam jó alkalom leendő és gyakorló orgonisták számára, hogy kipróbálják a nemrégiben átadott felpéci hangszert.

Megtapasztalhatják azt is, milyen is egy 1910-es vidéki pneumatikus orgonán játszani, ahol nem a motor, hanem az emberi erő biztosítja a hang megszólalását a fújtató segítségével.

A kurzus folyamán az egyéni képzés mellett csoportos órák is lesznek. A résztvevők megismerkedhetnek a korál és népének szerepével az orgonairodalomban, az orgonaimprovizáció alapjaival és az orgonálás aktuális gondjaival is. Napközben lehetőség lesz az orgona egyéni kipróbálására, ehhez nem fekete talpú váltócipőre (orgonacipőre) lesz szükség. A szakmai hét végén lehetőség nyílik a résztvevők fellépésére.

Várják orgonisták, kántorok és orgonista növendékek jelentkezését felekezeti hovatartozásra tekintet nélkül. Szeretnék továbbá az orgonajáték és a vidéki orgonák jövője iránt érdeklődőket is megszólítani. 

A tanfolyam részletes programja és mindenféle információk a Felpécért Alapítvány honlapján lesz elérhető: www.felpecert.hu

Július 16-án este Oláh Gyöngyvér orgonaművész koncertjére kerül sor az evangélikus templomban. A részvétel díjtalan, adományokat az orgona éves felülvizsgálatára, karbantartására fordítják. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!