Őrizni és továbbépíteni, amit az ősök reánk hagytak

Őrizni és továbbépíteni, amit az ősök reánk hagytak

Share this content.

Szöveg: Szegfű Katalin, fotó: Gazsó János
Békéscsaba – „Az elmúlt háromszáz esztendőben Békéscsabán a várost alapító evangélikusság az alapító ősök hitét hordozva vált az oktatás, a diakónia, a szeretetszolgálat és a kultúra máig meghatározó szereplőjévé, formálójává. Őrizte és továbbépítette azt, amit az elődök, az ősök reánk hagytak. Ilyen örökségünk a Nagytemplom, amelyet most sikerült kívül-belül felújítani” – fogalmazott igehirdetésében Kondor Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke 2018. október 13-án a békési megyeszékhelyen, amikor újra felszentelték a békéscsabai evangélikus Nagytemplomot.

A templom minden részletre kiterjedő felújításon ment át az elmúlt hónapokban, a munkák közel egymilliárd forintot emésztettek fel. Mások mellett szigetelték és vízmentesítették a falakat kívül és felül, a belső járólapokat kicserélték, restaurálták az ülőpadokat és a nyílászárókat, a tetőszerkezetet javították és mintegy harmincháromezer cseréppel újracserepezték, megszépültek a homlokzati – embermagasságnál nagyobb – vázák és kelyhek, modernizálták a villanyvezeték-rendszert, és rendezték a templomkertet, ahol öntözőrendszert építettek ki. 

A hatalmas érdeklődéssel kísért felszentelési istentisztelet liturgiájában a munkálatokat levezénylő Kutyej Pál Gábor igazgató lelkész és Nagy Zoltán esperes közreműködött. 

Az 1824-ben felszentelt, klasszicista stílusú békéscsabai Nagytemplomról érdemes tudni, hogy mintegy ötezer fős befogadóképességével és hetvenkét méter magas tornyával Közép-Európa legnagyobb evangélikus istenháza, nagyobbat legközelebb Drezdában találunk. Huszonöt méter magas és ötven méter hosszú belső tere háromszintes, körkarzatos, és a becslések szerint háromezerötszáz ülő és ezerötszáz álló személyt képes befogadni. 

Ugyanezen az alkalmon szentelték fel néhány lépéssel távolabb az esperesi hivatallal szembeni egykori magtárépületet, amely mostani átalakítása után Magtár – Ifjúsági Centrum néven a gyülekezeti ifjúság és az evangélikus gimnázium diákjainak közösségi terévé válhat a nagyon közeli jövőben. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!