Nem egy ember érdeme, hanem a közösségé – Díjat nyert az orosházi evangélikus iskola

Nem egy ember érdeme, hanem a közösségé – Díjat nyert az orosházi evangélikus iskola

Share this content.

Forrás: oroscafe.hu, fotó: Rosta Tibor
Orosháza – Sikeres pályázatának köszönhetően különleges elismeréssel gazdagodott a Székács József Evangélikus Iskola. Az intézmény képviselői október 18-án, Budapesten vehették át az Örökös Ökoiskola címet tartalmazó oklevelet.

A 2000-es évek elején indult el Magyarországon az ökoiskolák hálózata, a Székács József Evangélikus Iskola elsőként 2012-ben csatlakozott a kezdeményezéshez. A legutóbbi pályázatuknak köszönhetően egy különleges címet nyertek el, október 18-tól az intézményt Örökös Ökoiskolává nyilvánították.

„Ez tulajdonképpen az iskolában folyó munkánkat minősíti. Először, amikor leadtunk pályázatot, összegeztük a fenntarthatósággal kapcsolatos tevékenységeinket, majd az újabbakkal mindig bővítettük, hiszen az évek során sok szempontból is változott a szemléletmód az iskolában” – mesélte Csicsely Szilvia, az evangélikus iskola tanára.

Hozzátette, egy ilyen pályázatban elvárás, hogy egy önértékelési táblázatot töltsenek ki, különböző szempontoknak megfelelve. A lényege, hogy ne csak a tanórákon legyen szó az iskolában környezetvédelemről vagy fenntarthatóságról, hanem azon kívül is. Ez nemcsak a diákokat és a tanárokat érinti, hanem az intézmény összes dolgozóját, emellett fontos feladatnak számít a közösségépítés és a kapcsolatteremtés is.

Ez az elismerés nem egy ember érdeme, hanem az egész közösségé” – mondta Csicsely Szilvia.

Ezt követően ugyan már nem kell pályázniuk újabb címre, de mint mondta, a munka nem áll meg, hiszen mindig vannak új feladatok és programok, melyeket meg tudnak mutatni a diákságnak és partnereiknek. Nemrég az iskola Vesd bele magad! – programjának keretében fűszernövényeket ültettek az osztályok, de tervezik komposztáló létesítését is az intézmény udvarán, ahol szintén nagy hangsúlyt kapnak a zöld növények.

Csicsely Szilvia elmondta, Örökös Ökoiskolaként a programok mellett a hagyományápolásra, a megújulásra és az együttműködési nevelésre is törekszenek.

Hivatkozások: További képek. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!