Az öröm és a hála pillanatai

Az öröm és a hála pillanatai

Share this content.

Forrás: LWI, fordítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Windhoek – Edith Sinyoro majdnem harminc órán át volt úton, de a Nujoma-stadionban egy marimbo együttes ritmusára mégis boldogan táncolt a namíbiai Windhoekben. Sinyoro Zimbabvéból, a szomszédos országból érkezett, hogy részt vehessen 2017. május 14-én a Lutheránus Világszövetség a reformáció ötszázadik évfordulója alkalmából rendezett ünnepi istentiszteletén. Amikor aztán az istentisztelet után az Adadâ kulturális program elkezdődött, az asszony fáradtsága ellenére nem bírt tovább ülve maradni.

 Több ezren éltek a lutheránusok meghívásával. A Lutheránus Világszövetség több mint háromszáz delegáltja mellett a vendéglátó namíbiaiakon kívül Dél-Afrikából, Zimbabvéból, Tanzániából és Kenyából is érkeztek az ünnepi istentiszteletre. Amikor az Ongoma nevű marimbo együttes tagjai a színpadról arra szólítottak fel, hogy közösségként ünnepeljük meg „egyházunk ötszáz éves fennállását”, kitört az örömvonat.

Az istentisztelet után mindenki a stadion közepére tódult és hagyta, hogy magával ragadják a színpadról érkező dallamok. Mindenki táncolt, énekelt, egymásba karolt és élvezték az együttlétet. Az LVSZ főtitkára, Martin Junge a sorok között járva mosolygott és a látogatók kérésének eleget téve szívesen állt egy-egy selfie erejéig a kamera elé.

Az LVSZ elnöke, Munib Younan a délutánt kart karba öltve töltötte utódjával, Musa Panti Filibusszal, aki a namíbiai kultúra kiváló bemutatását dicsérte és úgy vélte, hogy „ez az a pillanat, amikor Istennek kifejezhetjük örömünket és hálánkat”.

Franzina Huisemas pedig legszívesebben újra visszament volna a színpadra és ismét énekelt volna. Ő a namíbiai evangélikus kórus tagjaként az istentiszteleten énekelt.

Edith Sonoya és a Zimbabvéból vele utazó 36 másik kórustag közös táncukban lelték örömüket. A történést inkább ülőhelyéről figyelte Aida Mwakisu. A 61 éves tanzániai asszony épp meglátogatta namíbiai evangélikus barátnőjét. Ő még a nyolcvanas években négy évig szociológiát tanult a bochumi Ruhr Egyetemen.

„Nemrégiben voltam egy egyházi rendezvényen Németországban, de ott nem énekeltek ennyire boldogan és nem is táncoltak így, mint itt” – vélte az asszony. Ezt megerősítették azok a német delegáltak is, akik most a táncolók közé vegyültek a rendezvényen.

A színpadon egyik csúcspont a másikat követte. A Black Melody Cultural Group tagjai a namíbiai zenét és táncot mutatták be és lelkesen ünnepeltek. Előtte a fiatal férfiakból álló akrobata csoport az Omupempe Gwadema mutatta be tudományát, amelyet korábban arra találtak ki, hogy a pásztorfiúkat jó kondícióban tartsák.

Bemutatkozott sok kórus is: a fiatalokból álló Beth, majd a Jaakko Kangayi Kórus és a Soli Deo Gloria fiatal énekesei. A Luther Márton Kórus, a The Big K’s gospelkórus, az Inner City Lutheran Chor, a Rejoice Messengers és Tungila Kemanya Jesus kórus tagjai.

Hivatkozások: Fotók. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!