Oros László helytörténész monográfiáját mutatták be Felsőszeliben

Oros László helytörténész monográfiáját mutatták be Felsőszeliben

Share this content.

Forrás: parameter.sk
Felsőszeli – A mátyusföldi település evangélikus templomában mutatták be az elmúlt vasárnap Oros László helytörténész legújabb könyvét, a Leskó Mihály (1808–1879) életéről írt monográfiát.

A szerzőt és az érdeklődő közönséget Zuzana Slížiková lelkésznő köszöntötte. 

A kötetet a magyarországi Fótról érkezett id. Zászkaliczky Pál nyugdíjas evangélikus lelkész ajánlotta „buzgó tanulmányozásra mindenkinek, aki a történelemből tanulni akar”.

Oros László elmondta, hogy dolgozata egyrészt új adalékokkal szolgál Leskó Mihály egykori felsőszeli lelkész, a Pozsony megyei al- majd főesperes életéhez, az ő selmecbányai tanulmányi éveihez, a család históriájához, taglalja a korabeli nemzetiségi viszonyokat, ill. a protestáns pátens történetét, másrészt rámutat azokra az eseményekre, amelyek a lelkipásztor felsőszeli szolgálati idejéhez kapcsolódnak – ilyenek például a templom, a paplak és az iskola építése. 

A könyv – a Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület és a Bibliotheca Pro Patria gondozásában jelent meg 2019-ben – a bemutató helyszínén megvásárolható volt és kérésre a szerző örömmel ellátta azt ajánlásával.

Záróakkordként a résztvevők megkoszorúzták a 140 éve elhunyt Leskó Mihály sírját a helyi temetőben.

Képek itt találhatóak.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!