Orosháza alapítására ünnepségsorozattal emlékeznek

Orosháza alapítására ünnepségsorozattal emlékeznek

Share this content.

Forrás: beol.hu, szöveg: Csete Ilona, fotó: Für Henrik
Orosháza – A településalapítás 275. évfordulóját ünnepségsorozattal teszik emlékezetessé az orosháziak. Az 55 éves díszítőművészeti kör tagjai kiállítással tisztelegtek az ősök előtt, volt már városismereti vetélkedő a fiataloknak, zenei csemegét kínált az idén 90 éves Orosházi Fúvószenekar – szerdán programban gazdag napja volt Orosházának.

A településalapítási megemlékezések sorában koszorúztak szerdán a Harruckern-emléktáblánál, majd az evangélikus templomnál felavatták azt a harangláb-emlékművet, amit a város alapításának 275. évére emlékezve készített Bánfi Gábor szobrász-restaurátor. A harangláb és a benne elhelyezett bronz harang arra emlékeztet, hogy a zombai ősök hitük mellett harangjukat is magukkal hozták 275 éve. Az emlékmű avatása után az ünneplők az evangélikus templomban hallgatták meg Dávid Zoltán polgármester gondolatait.

„Zombai őseink érkezéséről, az új otthon teremtéséről is szól ez a nap. Visszapillantunk a kezdetekre, az eltelt időkre. Tesszük mindezt minden évben Szent György-napján, az evangélikus templom falai között, a zombai harang köré sorakozva. E harang tanúja az eltelt évszázadoknak. Tanúja volt annak is, amikor 275 évvel ezelőtt eleink úgy döntöttek, lelkiismeretük szavára hallgatva inkább a járatlan utat választják: elhagyják Zombát, máshol kezdenek új életet. A rendíthetetlen hit vezérelte őket ide, hogy aztán küzdelmesen, de töretlen lelkülettel és akarattal megalapozzák új életüket. Tudták, hogy amire vállalkoznak, az előttük álló út rögös és nehéz, próbára teszi az erőt” – mondta.

A cikk itt folytatódik.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!