Restaurálták az oroszlányi templom oltárképét

Restaurálták az oroszlányi templom oltárképét

Share this content.

Szöveg és fotó: Adámi Mária
Oroszlány – Ádvent második vasárnapján, 2016. december 4-én, ünnepi istentisztelet keretében került sor az oroszlányi templom restaurált oltárképének megáldására. Az alkalmon Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke hirdette Isten igéjét. A liturgiában Szarka István fejér–komáromi esperes, Farkas Etelka helyi lelkész, valamint a gyülekezet énekkara működött közre.

A több mint kétszáz éves oltárképet, amely a Gecsemáné kertjében lezajlott jelenetet, Jézus tusakodását ábrázolja, az oltártértől jobbra, a szószékkel szemben helyezték el. Erre azért volt szükség, mivel az 1994-ben elvégzett felújítás feltárta az oltáron korábban takarásban lévő, domborművekkel díszített eredeti festményt, amelyet a műemlékvédelem kérésére meg kellett őrizni. Így mostantól két művészi ábrázolás is segíti a hívek lelki elcsendesedését.

Az oltárkép centrumában lévő imádkozó Jézus alakját ajánlotta a jelenlévők figyelmébe Zsolt 130,6 és Jn 17,9 igéi alapján tartott prédikációjában a püspök. „Nagyon fontos, hogy ez a gyülekezet előtt mindig ott legyen. Hogy így lássuk Jézust, mint akinek nem közömbös az, hogy mi lesz velünk. Akinek az elalvó tanítványok sem közömbösek” – fogalmazott Szemerei János.

A prédikációt követően Szarka István esperes mondott áldást a restaurált oltárképre.

Az istentisztelethez kapcsolódó közgyűlésen Sztruhár András felügyelő köszöntötte a megjelenteket. Majd megköszönte Tordainé Bucsi Ágnes festő-restaurátor munkáját, aki az állagromlás miatt szükségessé vált restaurálást elvégezte. Ezt egyrészt a Magyarországi Evangélikus Egyház Építési és Ingatlanügyi Bizottságának kiemelt támogatása tette lehetővé, másrészt az egyházkerülettől és a város önkormányzatától kapott segítség, illetve a gyülekezet tehervállalása.

Ezután dr. Harmati Béla László, az Evangélikus Országos Múzeum igazgatója adott tájékoztatást a kép történetéről. Elmondta, hogy a festményt az oltárral, a szószékkel, illetve más berendezési tárgyakkal együtt 1784-ben vásárolta meg az oroszlányi egyházközség a majki kamalduli kolostortól, annak megszűnésekor.

Zárásul Lazók Zoltán helyi polgármester, valamint Molnár István, a fejér-komáromi egyházmegye felügyelője mondott köszöntőt.

 

Címkék: Oroszlány - templom - oltárkép -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!