Férfiak a Biblia körül – Országos férfimissziót tartottak Kelenföldön

Férfiak a Biblia körül – Országos férfimissziót tartottak Kelenföldön

Share this content.

Budapest – 2013. június 22-én a Budapest-Kelenföldi Evangélikus Egyházközség adott otthont az évente megrendezésre kerülő országos férfimissziói napnak. Az összejövetelen áhítatokra, előadásokra és közös gondolkodásra került sor. Szöveg és fotó: Galambos Ádám

Koháry Ferenc lébényi evangélikus lelkész, férfimissziós referens szervezésében Kelenföldön került megrendezésre az országos férfimissziói nap. Az egész napos rendezvény Balicza Iván budavári evangélikus lelkész nyitó áhítatával kezdődött. A lelkész Illés történetén keresztül mutatott rá arra a döntéskényszerre, mely minden egyes ember döntése, tudniillik hogy Istennel, vagy nélküle kíván élni. Balicza Iván felhívta a figyelmet arra, hogy „megfáradt testben, rossz fizikai állapotban nem lehet hatékony az ember.” A prédikáció kitért arra, hogy úgy, ahogy Illésnek a Hóreb, azaz az Istennel való találkozás hegyéhez kellett mennie, ugyanúgy nekünk is szükséges megtalálnunk az Istennel való találkozás helyeit. „Az istentisztelet, a bibliaóra, a férfikörök mind lehetőségek annak megtalálására, aki teremtett és gondoskodik rólunk” - fogalmazott a lelkész, aki beszédét ezzel a biztatással zárta: „akik az Úrban bíznak erejük megújul, mert azt az Úr újítja meg.”

Tubán József csornai evangélikus lelkész Korszerű hitvallásosság, hitvalló korszerűség címmel tartott előadást, melynek célja az evangélikus önazonosság megtalálására való figyelemfelhívás volt. A történelem korszakain átívelő előadásban a lelkész kitért azokra a tévtanokra, melyek ma is fellelhetőek az evangélikus tradícióban. „Szabad-e tévtanításokról beszélni a 21. században?” – tette fel a kérdést a lelkész, aki úgy látja, hogy a mai istentiszteleti gyakorlatban számos helyen fellelhető a lutheri tanítástól való elfordulás, vagy annak félreértelmezése. „Nem feltétlenül az a lutheri tanítás, amit evangélikus lelkész mond, hanem az, ami az Isten tiszta és igaz igéje – fogalmazott kritikusan Tubán József. Az előadó a kereszt teológiájának komolyan vételére, annak egzisztenciálisan történő megélésére buzdította a jelenlévőket.

Laborczi Pál Nem piszkos pénzügyeink, avagy a biblikus gazdálkodás alapjai címmel tartott előadást. Az előadás a mai pénzforgalom, a gazdasági élet tényezőinek ismertetésével indult. Laborczi meglátása szerint „a jelenlegi, kapitalista világszemlélet játékszabályai szörnyűek, melyet keresztényként nem lehet elfogadni.” Az előadás kitért arra, hogy 1916-ban Silvio Gesell már olyan elemző tanulmányt írt, mely mind a mai napig érvényes. Az előadó szerint a kapitalizmus helyett arra lenne szükség, hogy olyan gazdasági gondolkodás alakuljon ki, amelyre igaz az, hogy a pénz olyan általános csereeszköz, amely csak szolgál. „Nagyon fontos lenne, hogy a pénz tekintetében megfogalmazzuk azt, hogy önérdek és a közérdek nem kerülhet szembe egymással. Ez az új szemlélet az, mely elvezethet oda, hogy forgalombiztosított pénzről beszéljünk” – fogalmazott az előadó.

Johann Gyula csömöri evangélikus lelkész Mentális és lelki problémák megoldása a férfiak életében címmel tartott interaktív előadást. A résztvevők a Balance című animációs rövidfilm megtekintését követően csoportos foglalkozás keretében keresték a kérdést a férfikörök nehézségeire. „Az egyensúly keresése, annak folyamatos kérdése állandó témája életünknek. A létbizonytalanság számos kihívás elé állítja a fiatal és idősebb férfiakat egyaránt, viszont szükséges minden helyzetben az, hogy megkeressük és megtaláljuk azt az egyensúlyt, ami még nehéz helyzetben is reményt ad” – fogalmazott az előadó. Johann Gyula kitért többek között arra, hogy a férfiaknak tisztába kell lenniük azzal, hogy életük egysége a teremtéstörténet értelmében a férfi és nő kapcsolatában értelmezhető. „A férfi létét a nővel együtt tudjuk meghatározni” – fogalmazott. „A mai világ azonban az elmagányosodás világa, amelyben a válások száma száz házasság esetén ma Magyarországon már ötvennyolc családot érint” – figyelmeztetett Johann Gyula. Az előadó meglátása szerint a férfikörök lehetőséget adhatnak a fiataloknak arra, hogy valós apaképpel találkozzanak, mely segít az eligazodásban, az identitás kialakulásában.

Az előadásokat Koháry Ferenc moderálásával beszámolók, kérdések követték, majd az országos férfimissziót Szeverényi János evangélikus lelkész áhítata és úti áldása zárta.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!