Országos angol prezentációs verseny volt a Deák téren

Országos angol prezentációs verseny volt a Deák téren

Share this content.

Szöveg: Victor Mónika
Budapest – 2019. április 9-én prezentációs verseny tartottunk az evangélikus középiskolák számára. Huszonhét diák került be az országos döntőbe, akik tizenöt különböző evangélikus intézményből érkeztek az ország különböző pontjairól.

A nap elején a verseny fő szervezője, Urbán Ágnes tantárgygondozó üdvözölte a résztvevőket, majd felkérte Gadóné Kézdy Editet, a Deák Téri Evangélikus Gimnázium igazgatóját, hogy köszöntő szavaival nyissa meg a versenyt. Az igazgatónő a diákokhoz szólva kiemelte, hogy a mai ’Z’ és ’Alfa’ generáció előtt óriási lehetőségek tárultak fel a digitális világban. Míg a 70-es és 80-as években felnőtt generáció megszokta, hogy a híreket egyetlen forrásból hallhatta, és még akkor is, ha tudta, hogy amit hall, az nem a valóság, nem volt lehetősége, hogy utánajárjon az igazságnak. Ezzel szemben a mai fiatalok az interneten több forrásból is megvizsgálhatják az információkat és kiválaszthatják, mit tartanak hiteles és elfogadható hírforrásnak. Ezáltal olyan képességek birtokába jutnak, mint az önálló ismeretszerzés és a kritikus gondolkodás. Mindezekhez elengedhetetlen az idegen nyelv alapos ismerete. Akik ma itt versenyeznek, mind rendelkeznek ezekkel a képességekkel. Ezen felül, még van elég bátorságuk, hogy ide kiálljanak, és angol nyelven megosszák az ismereteiket másokkal. 

A zsűri tagjai: Östör Zsuzsa, az Euroexam képviselője, Fisher Andrea, a Károli Gáspár Egyetem Anglisztika Intézetének docense, Esztergályos Kolos, az Oxford University Press szakmai tanácsadója, Balicza Klára az Evangélikus Egyház Ökumenikus és Külügyi Osztályának referense, valamint Rachel Eskesen, az ELCA magyarországi koordinátora voltak. Gáspárné Vágási Julianna a versenyt rendező EPSZTI képviseletében vett részt az eseményen.

A versenyzők három nyelvi szinten (B1, B2 és C1) mutatták be powerpoint-os prezentációjukat egy általuk szabadon választott témában, 5 percben, majd válaszoltak a zsűri kérdéseire. A témák között többen is érintették a digitalizáció problémáit, a környezetvédelmet, voltak, akik pszichológiai jellegű kérdésekkel foglalkoztak, mint a személyiségtípusok, a testkép, illetve ketten is választották a magányosság problémájának boncolgatását. Ezen kívül voltak még a nyelvészet, mitológia, szociológia, társadalomtudományok és a kultúra, a művészet által ihletett előadások is.

A zsűrinek igen nehéz dolga volt az eredményhirdetésnél. Az előadások nagy része elérte vagy legalábbis megközelítette a TED előadások színvonalát. Különösen lenyűgöző volt látni, hogy a versenyzők milyen ügyesen kezelték a technikát, milyen jó kiállással, érthetően, és biztos nyelvtudással kommunikáltak úgy, hogy közben a közönségre is figyeltek. A zsűri kérdéseire adott válaszaikból kiderült, hogy az általuk választott témában valóban otthon vannak, és kialakult véleményük van azokról a kérdésekről, amiket ők maguk is felvetettek az előadásukban.

A verseny első három helyezettjei kategóriák szerint a következő tanulók voltak:

B1-es kategória:

Kiss Dániel, Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium, Sopron 1. hely

Brkál Rebeka, Péterfy Sándor Evangélikus Gimnázium, Győr 2. hely

Cselovszky Klára, Deák Téri Evangélikus Gimnázium, Budapest 3. hely

B2-es kategória:

Sipos Levente, Aszódi Evangélikus Petőfi Sándor Gimnázium 1. hely

Markó Tamás, Bonyhádi Petőfi Sándor Gimnázium 2. hely

Podhorszky Viktória Anna, Székács József Evangélikus Gimnázium, Orosháza 2. hely

Pelehács Nikolett, Túróczy Zoltán Evangélikus Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Nyíregyháza 3. hely

C1-es kategória:

Farkas Laura, Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium 1. hely

Lauday Marcell, Vajda Péter Evangélikus Gimnázium, Szarvas 2. hely

Polyák Petra, Deák téri Evangélikus Gimnázium, Budapest 3. hely

Zsiga Ákos Bendegúz, Aszódi Evangélikus Petőfi Sándor Gimnázium 3. hely

Ebben a kategóriában a zsűri egy különdíjat is adott, amit az orosházii Székács József Evangélikus Gimnáziumból érkezett Nagy László Kristóf érdemelt ki.

Sok szeretettel gratulálunk valamennyi versenyzőnek és felkészítő tanáraiknak, valamint köszönjük a zsűri munkáját és a szponzorok (Euroexam, EPSZTI, OUP, 5percAngol) segítségét, akik mind hozzájárultak ahhoz, hogy ilyen szép és színvonalas legyen az idei prezentációs verseny.

Hivatkozások: További képek. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!