Megkezdődött az országos koronavírus tesztelés – Frissítve!

Megkezdődött az országos koronavírus tesztelés – Frissítve!

Share this content.

Forrás: kormany.hu, fotó: MTI, Rosta Tibor, továbbá: behir.hu, szöveg: Vincze Attila
Budapest – Mezőberény – Mint ismeretes, az országos covid teszt 2020. november 20-án a szociális intézményekben kezdődött, hétfőtől pedig folytatódott az egészségügyben, az iskolákban, óvodákban és a bölcsődékben. Az MTI által közreadott felvételen épp egyetemi hallgatók bevonásával a mezőberényi Petőfi Sándor evangélikus gimnáziumban 2020. november 25-én végzett tesztelést mutatják be.

A szociális intézmények dolgozóival indult teszt azért is indokolt, mert eddig a szociális otthonok 26 százalékában találtak fertőzöttet. 

A szociális intézmények után hétfőtől az egészségügyben, az iskolákban, óvodákban és a bölcsődékben folytatták az akciót. A tervek szerint egy hét alatt 16 691 helyszínen mintegy 370 ezer embert tesztelnek le antigén gyorstesztekkel.

A részvétel önkéntes, a kormány arra kérte az intézmények dolgozóit, segítsenek maguknak és a környezetüknek azzal, hogy alávetik magukat a tesztelésnek. Rendszeresek lesznek a tesztek, az operatív törzs által meghatározott ütemezésben. A bölcsődei, óvodai és iskola pedagógusok körében a fővárosi és megyei védelmi bizottságok és kormányhivatalok szervezik. Országszerte mintegy ezer mintavevő csapatot indítottak el, amelyek a tervek szerint a hét öt munkanapján keresik fel az intézményeket.

Azokra, akiket az országos tesztelés során szűrnek ki, ugyanazok a járványügyi szabályok vonatkoznak, mint mindenki másra.

A kormány azt várja az országos teszteléstől, hogy pontosabb képet kapunk a fertőzöttek számáról, és pozitívnak bizonyuló egészségügyi, szociális, vagy nevelésben dolgozók kiszűrésével lassítani lehet a járvány terjedését.    

Szerda reggel a mezőberényi evangélikus gimnázium és általános iskola dolgozóit is letesztelték

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár még hétfőn, az operatív törzs tájékoztatóján beszélt arról, hogy a héten elkezdődik a nevelési intézményekben dolgozók célzott tesztelése.

Az ígéretnek megfelelően védőruhába öltözött szűrőcsapat várta szerda reggel a tanteremben a mezőberényi evangélikus gimnázium és általános iskola tanárait. A vizsgálatokat önkéntes alapon, a koronavírus kimutatására alkalmas, úgynevezett antigén gyorsteszttel végzik, melynek alig 15 perc alatt megvan az eredménye. Az általunk megkérdezett pedagógusok örültek a lehetőségnek.

„Mindenkinek a védelme számít, úgyhogy örülök, hogy folyik ez a tesztelés és reméljük, hogy negatív lesz az eredmény” – mondta Pócs József.

„Alapvető felelősségünk, hogy amennyiben lehetőség van rá, akkor szűressük magunkat, ne szórjuk terjesszük a kórt. Mindenkinek van idősebb, esetleg beteg vagy érintett hozzátartozója, egyáltalán nem hiányzik, hogy bárkit is megfertőzzünk. A gyerekek a legnagyobb létszámban tünetmentes hordozók, úgyhogy ki vagyunk téve a fertőzésveszélynek” – osztotta meg dr. Kovács Gábor Csabáné.

Szerdán mintegy 70 dolgozót teszteltek le a mezőberényi intézményben. Nemcsak az általános és középiskolai tanárokat, hanem több, nevelést segítő munkatársat és a kollégiumi dolgozót is. A pedagógusok szerint az, hogy csak negatív teszttel taníthatnak, nagy megnyugvást jelent mind a tanárok, mind a diákok és a szülők számára. Az iskola arra is fel van készülve, ha több pozitív esetet is találnának az intézményben.

„Ahhoz, hogy ne csak felügyeletet tudjunk biztosítani, hanem a szakos ellátottság révén gördülékeny legyen az oktatás, készítettünk egy beosztást, amely szerint minden nap nyolc kolléga jön be és minden szakhoz párosítottunk egy-egy helyettesítő kollégát, tehát felkészültünk a váratlan helyzetekre is” – hangsúlyozta az intézmény vezetője, dr. Rückné Mező Györgyi.

Az átfogó tesztelés eredményeiről az Emberi Erőforrások Minisztériuma jövő hét elejére ígért tájékoztatást.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!