Identitásunk iskolája: a gyülekezet – Országos lelkészkonferenciát tartottak Balatonszárszón

Identitásunk iskolája: a gyülekezet – Országos lelkészkonferenciát tartottak Balatonszárszón

Share this content.

Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna, fotó: Lázár Zsolt, Szeverényi János, videó: Győri András Timótheus
Balatonszárszó – Május 4. és 6. között került sor idén az országos lelkészkonferenciára, a balatonszárszói konferenciaközpontunkban. A tanácskozás témája Identitásunk iskolája: a gyülekezet volt. Cikkünkhöz folyamatosan töltjük fel a kapcsolódó videófilmeket!

Hétfőn Kondor Péternek az országos lelkészi munkaközösség vezetőjének áhítatával kezdődött el a konferencia, majd Identitás (az arc szépsége) címmel dr. Meskó Norbert PhD főiskolai docens, pszichológus (Pázmány Péter Tudomány Egyetem Illyés Gyula Kar) tartott előadást.

Kamarás István OJD, szociológus, az MTA doktorának referátuma A pluralizmus és a vallási identitás (evangélikus identitás) címet viselte.

Milyenek vagyunk mi evangélikusok? Görbe tükröt tartott a résztvevők elé Mesterházy Balázs lelkész,

és Kövesdi Miklós író, humorista, műfordító.

Esti áhítatot tartott Vancsai József lelkész.

Másnap a Molnár Lilla lelkésznő által tartott reggeli áhítat

után Identitásformáló zsoltárok (Luther kedvenc zsoltárainak, a 46. és 51. zsoltárok elemzése) címmel Bándy György teológiai professzor (Pozsonyi Comenius Egyetem Evangélikus Teológiai Kar) előadását hallgathatták meg a lelkészek.

Majd Tradíció és forma - Identitásunk iskolája: a gyülekezet címmel dr. Békési Sándor egyetemi docens (Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Kar) osztotta meg gondolatait. 

Gyülekezeteink identitásunk fényében címmel ezután Rostáné Piri Magda esperes, és Sághy Balázs lelkész szóltak.

Az este Makoviczky Gyula áhítatával zárult.

A három napos rendezvény utolsó napja reggeli istentisztelettel kezdődött, amelyen dr. Fabiny Tamás püspök végezte az igehirdetés szolgálatát.

Ezt követően került sor a püspöki fórumra, ahol dr. Fabiny Tamás, Gáncs Péter és Szemerei János püspökök az egyházkormányzás és fegyelmezés aktuális kérdéseit vitatták meg és a lelkészek kérdéseire válaszoltak.

FOTÓK - első nap (Horváth-Bolla Zsuzsanna): 

FOTÓK - harmadik nap (Lázár Zsolt): 

FOTÓK - (Szeverényi János):

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!