Ősi kánaáni templomot találtak Baál isten szobrával

Ősi kánaáni templomot találtak Baál isten szobrával

Share this content.

Forrás: kotoszo.blog.hu, MTI, Courtesy of the Fourth Expedition to Lachish
Tel Lakis – Ősi kánaáni templomot találtak Baál isten szobrával Izrael déli részén, a Tel Lakis régészeti feltárásnál – jelentette a Háárec című újság honlapja hétfőn. A Kr. e. 12. században épített templomra a Bibliában is szereplő Lakis város feltárása közben bukkantak.

Izgalmas régészeti feltárásokkal indult a 2020-as év. Izraeli lapok januári beszámolói szerint Dávid király fiának, Salamonnak a bányáit rejti a Timna Nemzeti Park. Az izraeli régészeti feltárások egy újabb izgalmas hírről számoltak be hétfőn, miszerint Izrael déli részén egy ősi kánaáni templomra is rábukkantak. A 3200 éve, a Kr. e. 12. században épített templomot a Bibliában is szereplő Lakis város feltárása közben találták meg. A templom a város egyiptomi uralom alatti korszakának végén működhetett – jelentette az MTI.

A Tel Lakis-i ásatásokat Joszef Garfinkel, a Jeruzsálemi Héber Egyetem régésze, és Michael Hasel professzor vezette, aki az amerikai, tennessee-beli Déli Adventista Egyetemen oktat. A kánaáni templom szerkezete szokatlan a maga korában, a késő bronzkorban: bejáratát két oszlop és két torony jelölte, melyek egy hatalmas, téglalap alakú csarnokba nyíltak. Az ilyen építkezés már korábban is jellemző volt Szíriában Garfinkel professzor szerint, de más bronzkori leletekhez képest rendhagyó módon, az újonnan felfedezett épület oldalainál kis tárolóhelyiségeket is találtak. „Égett dobozokra leltünk, amelyek sok búzát megőriztek” – mondta a régész, aki szerint a templom papjai valószínűleg más dolgokat is tároltak ezekben a helyiségekben, egyebek mellett ruhákat.

További részleteket itt tudhatnak meg.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!