Őskereső – A Magyarországi Evangélikus Egyház anyakönyvei

Őskereső – A Magyarországi Evangélikus Egyház anyakönyvei

Share this content.

Forrás: arcanum.hu
Budapest – A Magyarországi Evangélikus Egyház 2014-ben digitalizáló műhelye létrehozását követően kezdte meg anyakönyveinek digitalizálását. Az egyház Gyűjteményi Tanácsa által koordinált és ellenőrzött országos projekt eredményeképpen jó ütemben készülnek a felvételek, amelyeket folyamatosan hozzáférhetővé tesznek az Arcanum honlapján.

A projekt az egyház saját erőforrásainak, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásának köszönhetően indult meg.

A Magyarországi Evangélikus Egyház anyakönyvei a hat kiemelt gyülekezeti levéltárban (Békéscsaba, Győr, Nyíregyháza, Orosháza, Sopron, Szarvas-Ótemplom), valamint az egyházközségek őrizetében találhatók. Az anyakönyveket egyházközségenként betűrendben közlik az oldalon. A képek jelzetében szereplő D, É, Ny jelzések a jelenlegi egyházkerületi beosztásra (Déli, Északi, Nyugati) utalnak. A főbb anyakönyvtípusok (keresztelési, házassági, halotti) mellett, ahol fellelhető, ott közzétesznek konfirmációi, áttérési, iskolai anyakönyveket, valamint egyéb, az anyakönyvekhez kapcsolódó dokumentumokat is (indexek, Amerikába vándoroltak jegyzéke).

E dokumentumok kiemelt értéket képviselnek: az evangélikus identitás részei, ugyanakkor sok esetben a gyülekezetek legrégebbi dokumentumai, egyháztörténeti és köztörténeti emlékek is. A cél az, hogy 2017-re a reformáció 500. évfordulójára, valamennyi magyarországi evangélikus anyakönyv az interneten is hozzáférhető legyen.

Az egyház levéltáraiban az erre vonatkozó törvényi szabályozásnak megfelelően a személyes kutatás ingyenes az országos egyházi szabályrendeletként életbe léptetett egységes kutatási szabályzat figyelembe vételével. A fenntartó az iratok bizonyos körének kutatását zárolta, ezek nem jelennek meg digitálisan és a kutatóhelyeken sem kutathatók.

Ez az adatbázis 2015. július 31-ig ingyenesen hozzáférhető, azt követően regisztrációs díj ellenében kutatható a folyamatosan bővülő anyag.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!