Összefogással újult meg a barlahidai evangélikus gyülekezeti ház

Összefogással újult meg a barlahidai evangélikus gyülekezeti ház

Share this content.

Forrás: zaol.hu, szöveg: Gyuricza Ferenc
Barlahida – Széles körű összefogással újították fel a göcseji község 1911-ben épült gyülekezeti házát. Az evangélikus egyházközség tulajdonában lévő épületen végzett munkálatokhoz az önkormányzat, valamint a helyi lakosok is hozzájárultak.

A rendkívül rossz állapotban lévő épület teljes körű felújítására a Magyar Falu Programhoz nyújtott be pályázatot az egyházközség, ám a 2019- es kiírás szerint maximum 15 millió forintot igényelhettek. Az összeget el is nyerték, ám ez – mint Zsugyel Kornél lelkész elmondta – ahhoz kevés volt, hogy valamennyi tervezett munkát el tudják végezni. Az önkormányzat ezért nyolcmillió forinttal egészítette ki a pályázati támogatás összegét, míg a helyi lakosok közösségi munkájuk révén segítették elő a program megvalósulását. A munkálatok már az elmúlt évben elkezdődtek, az épület átadása pedig október első hetének végére várható.

A barlahidai egyházközség tulajdonát képező „evangélikus sziget” három épületből áll: a 85 éve emelt templom, a romos állapotú parókia, illetve az eddig szintén rossz műszaki állapotban lévő, gépészetileg is elavult gyülekezeti ház tartozik hozzá.

A barlahidai lakosok talán azért is érezték magukénak a gyülekezeti ház felújításának ügyét, mert más hasonló méretű közösségi épület nincs a faluban – folytatta a közösség lelkésze. – A helyiek több millió forint értékű munkaórával segítették a megvalósulást, nélkülük az épület felújítása ebben a minőségben 15 millió forintból biztosan nem valósulhatott volna meg.”

Zsugyel Kornél kitért a részletekre is. Mint mondta, az épületnek gyakorlatilag csak a falai maradtak meg, minden mást újjáépítettek, felújítottak vagy kicseréltek. A tetőn nemcsak új héjazatot kapott az épület, de a tetőszerkezetet is újraácsolták. Emellett kicserélték a nyílászárókat, újravakolták és -színezték a falakat, illetve a régi, helyenként korhadt és megsüllyedt hajópadló helyére is új padozat került, ami padlófűtést is magában foglal. Modernizálták a gépészetet, s akadálymentesített feljárót is kapott a gyülekezeti ház. Az épület nagy közösségi termet, valamint konyhát, vizesblokkot, illetve egy kisebb, akár raktárnak is használható helyiséget ölel fel.

A felújítás után a gyülekezet szeretné mielőbb birtokba venni az épületet, az a tervünk, hogy a télen ide helyeznénk át az istentiszteleteket – folytatta a lelkész. – Továbbra is tervezünk előadásokat, ezeknek is ez az épület lenne a helyszíne, és mivel gyermekek is élnek Barlahidán, az ő hitoktatásukra is szeretnénk gondot fordítani, ami ugyancsak a gyülekezeti házban valósulhatna meg. De a faluközösség is használhatja az épületet.”

A birtokbavételt október első hétvégéjére tervezi az egyházközség. Zsugyel Kornél reméli: ha a járványhelyzet engedi, ünnepi istentisztelet keretében Szemerei János evangélikus püspök szenteli fel a házat. Ekkor tartanák a dr. Jáni János által írt, a barlahidai gyülekezet életét bemutató Evangélikus sziget a Göcsejben című, megjelenés előtt álló könyv bemutatóját, továbbá Németh Csaba budapesti orgonista és Komlósi Gábor trombitaművész közös koncertjére is ezen a napon kerülne sor a községben.

Hivatkozások: Cikk a Zaol.hu oldalán. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!