Összefogtak a kárpátaljai rászorulókért

Összefogtak a kárpátaljai rászorulókért

Share this content.

Forrás: segelyszervezet.hu, fotó: Fekete Dániel / MÖS
Budapest – Az ősz az Ökumenikus Segélyszervezetnél évek óta a kárpátaljai rászorulók megsegítésére indított pénzadománygyűjtő kampány és az ahhoz kapcsolódó figyelemfelhívó, illetve segélyakciók időszaka. Idén a korábbinál is nagyobb szükség van a segítségre: a gazdasági kihívások, az emelkedő élelmiszer és energiaárak mellett a járvány következményei még küzdelmesebb helyzet elé állították az amúgy is nehéz körülmények között élő kárpátaljai családokat.

Az október 1-jén tartott budapesti sajtótájékoztatón Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója elmondta, hogy a korábbi évek összefogását folytatva, 2020 október hónapban országos adománygyűjtést indítanak a 1353-as adományvonalon és a www.segelyszervezet.hu honlapon keresztül, hogy segíteni tudjanak a járványhelyzet miatt egyre nehezebb helyzetbe kerülő kárpátaljai családoknak. Hozzátette: a járvány következtében az Ökumenikus Segélyszervezet beregszászi központjába egyre több segélykérés érkezik rászoruló családoktól, idősektől. A Megyei Jogú Városok Szövetsége nem először, ám ismét a lehető legjobbkor áll az Ökumenikus Segélyszervezet mellé, 30 millió forinttal támogatva a kárpátaljai rászoruló családokat és gyermekeket segítő tevékenységét. A támogatás részleteit Szita Károly, Kaposvár Megyei Jogú Város polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) elnöke ismertette.

Mint elmondták: Az MJVSZ támogatása és az adománygyűjtés összesen több mint 10.000 ember számára nyújt segítséget téli tüzelőélelmiszer és gyermekfejlesztés formájában, kiemelten támogatva az időseket és nagycsaládosokat.

A sajtótájékoztatón részt vettek Lévai Anikó és Kovács Kokó István jószolgálati nagykövetek, akik az elmúlt évtizedekben számtalan alkalommal kapcsolódtak be a segélyszervezet ukrajnai segélyprogramjaiba önkéntesként. Az olimpiai bajnok bokszoló az elmúlt években nemcsak arca, de résztvevője is volt Kárpátalja egyik legjelentősebb futóeseményévé vált Beregszászi Jótékonysági Félmaratonnak. Kokó a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: bár idén sok sporteseményhez hasonlóan a beregszászi közös futás is elmarad, fontos, hogy azokat, akikért évről évre rajthoz álltunk idén se felejtsük el. Ezért indít most kampányt az Ökumenikus Segélyszervezet, melynek idén is része lesz a futás: a tervek szerint a következő héten a Segélyszervezet önkéntesei figyelemfelhívó futásra készülnek a Margitszigeten, méghozzá a beregszászi iskolás gyermekekkel virtuális közösségben – videó-telefonkapcsolat segítségével... 

Minden segítség számít!

Az Ökumenikus Segélyszervezet kárpátaljai segélyprogramját a 1353-as adományvonalon hívásonként 250 forinttal lehet támogatni: 15 hívás a 1353-ra egy gyermek fejlesztő foglalkozását fedezi; 40 hívás 1 hónapra elegendő élelmiszercsomagot jelent egy bajbajutott család számra. 130 hívásból pedig a leghidegebb hónapokra elegendő tüzelőadomány lehet.
Nagyobb összeggel a www.segelyszervezet.hu honlapon, vagy a 11705008-20464565-ös adományszámlára utalással, „Kárpátalja” megjelöléssel lehet segíteni. A beérkező adományokat a szervezet téli élelmiszer és tűzifa segélyakciójára, illetve az egész évben működő, rászoruló gyermekek felzárkózását elősegítő programjának finanszírozására fordítja.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!