Osztrák államfőválasztás: Tiltakozik az evangélikus egyház a szabadságpárti jelölt plakátkampányának jelmondata miatt

Osztrák államfőválasztás: Tiltakozik az evangélikus egyház a szabadságpárti jelölt plakátkampányának jelmondata miatt

Share this content.

Forrás: webradio.hu, MTI, evang.at, szöveg: evangelikus.hu
Bécs – Tiltakozik az osztrák evangélikus egyház a szabadságpárti jelölt plakátkampányának jelmondata miatt. Mellettük még két másik protestáns egyház is felemelte szavát. A Norbert Hofert népszerűsítő hirdetéseken ugyanis az „Isten engem úgy segéljen” fordulat tűnik föl.

Az Ausztriai Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház, valamint a Helvét Hitvallású Református Egyház és az Osztrák Protestáns-Metodista Egyház három vezetője által hétfőn kiadott közleményben az olvasható, hogy az Isten nevét nem lehet saját vagy politikai célokra felhasználni. Michael Bünker evangélikus püspök, Thomas Hennefeld tartományi református szuperintendens és Stefan Schröckenfuchs metodista szuperintendens által megfogalmazott állásfoglalás szerint mindenkinek saját joga, hogy nyilvánosan is megvallja hitét és kérje Isten segítségét, azonban elutasítják, hogy Isten nevét választási kampányhoz használják fel. 

Norbert Hofer pénteken mutatta be a december negyedikén tartandó, elhalasztott államfőválasztás második fordulója előtti plakátkampányát. A kültéri hirdetéseken a már említett mondat mellett a Szívvel-lélekkel Ausztriáért és az Érdeketekben dönteni szlogenek tűnnek fel. Ausztria-szerte összesen 1800 plakát látható majd és mintegy 600 hirdetőtáblát helyeznek el. 

A párt főtitkára, Herbert Kickl korábbi nyilatkozata szerint az eskünél is alkalmazott fordulat mutatja a keresztény és nyugati kultúrkör értékrendje melletti kiállást. A főtitkár szerint Hofert többek között hitvallása különbözteti meg a zöldpárti jelölttől. 

A katolikus egyház részéről is érkeztek kritikus reakciók. A grazi püspöki helynök, Hermann Glettler óvott a politikai és a vallási érdekek keveredésétől, Isten nevének választási kampányban való emlegetését helytelennek minősítette. Bíráló szavakat fogalmazott meg továbbá a Katholischen Aktion Österreich elnevezésű katolikus laikusokból álló szervezet vezetője, valamint az Osztrák Néppárt (ÖVP) teológus végzettségű frakcióvezetője, Reinhold Lopatka is. Bírálta a plakát szlogenjét az Ausztriai Iszlám Hitközösség (IGGiÖ) is, meglátásuk szerint függetlenül a hit irányzatától, nem szabad vallási tartalmat politika kampányban felhasználni. 

Az FPÖ hétfőn visszautasította a vádakat, indoklásuk szerint a kiválasztott szlogen nem jelenti azt, hogy visszaéltek volna Isten nevével. 

Alexander Van der Bellen, a Zöldek által támogatott jelölt hétfőn mutatta be plakátkampányát, amelynek központi gondolata: „Ausztria hírneve a világban”. A plakáton lévő további üzenetek az összetartást szorgalmazzák és nemet mondanak Ausztria esetleges unióból való kilépésére. A plakátok 1200 nagyobb és 800 kisebb hirdetési felületen, 600 mozgatható hirdetőtáblán jelennek majd meg. 

Az elnökválasztás második fordulóját azért kell megismételni, mert az alkotmánybíróság az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) indítványa alapján megsemmisítette a májusi második forduló eredményét. Akkor szoros küzdelemben Alexander Van der Bellen, a Zöldek által támogatott független államfőjelölt alig több mint 31 ezer szavazattal megelőzte Norbert Hofert, az FPÖ jelöltjét.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!