Egy fesztivál, öt templom, közös ünnep

Egy fesztivál, öt templom, közös ünnep

Share this content.

Szöveg: Galambos Ádám, fotó: Öt Templom Fesztivál
Győr – „Az Advent Öt Templom programsorozata alapvetően a szeretetre épül” – vallja Pál Kálmán fesztiváligazgató. 2015. november 27. – december 21. között rendezik meg az Advent Öt Templom című programsorozatot, mely egyszerre ad betekintést a különböző felekezetek spirituális életében és nyújt kulturális élményt az érdeklődőknek.

Öt felekezet egy utcában? Ez jellemzi Győr újvárosi részét, ahol a volt történelmi városfalon kívül evangélikus, református, római katolikus és görögkatolikus templom, valamint zsinagóga is áll. E felekezetek békés egymás mellett élésére reflektálva született a kezdeményezés, miszerint a további kapcsolatot keresve jöjjön létre egy olyan fesztivál, ami nem külön-külön tekint a felekezetek szakrális helyeire és közösségeire, hanem összekapcsolja őket. Így jött létre az immáron tízéves Öt Templom Fesztivál, mely méltán vált jelképévé a felekezetek közötti párbeszédnek, ugyanakkor a kezdeményezés még ezen is túl megy, hiszen a rangos kulturális események által az egyházi és világi gondolkodás találkozási pontjaként is tekinthetünk rá. Az évente két időpontban megrendezésre kerülő fesztivál – májusban, valamint advent és hanuka idején – is hívja a kultúrára és felekezeti párbeszédre kész embereket.

„A fesztivál felépítésekor úgy döntöttünk, hogy az adventi időszakban elsősorban a szeretet és az üzenetérték a meghatározó, míg a tavaszi rendezvényünkön a fesztivál szemlélete dominál. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy az advent-hanukai rendezvényünkön nem lépnek fel ismert előadók – gondoljunk például a Budapest Bárra, vagy a Muzsikás Együttesre –, hanem azt, hogy az adventi rendezvényünk lehetőséget ad helyi együtteseknek is a megszólalásra” – fogalmazott az evangelikus.hu kérdésére Pál Kálmán. A fesztiváligazgató hangsúlyozta, hogy a zeneiskolai, egyházi zenekarok előadásán túl fellép többek között Ittzés Gergely fuvolaművész és Fekete László, a Dohány utcai zsinagóga főkántora is. „Fontosnak tartjuk, hogy családi koncerteket is bemutassunk. Vannak családok, amelyek együtt zenélve hoznak létre egy koncertet. Ez mint családi időtöltés, példa is egyben, hogy szülők és gyermekeik ma is tudnak olyan közös előadói minőséget együttesen megalkotni, mely mások számára is élvezhetővé válik.

A fesztivál fogadtatásáról Pál Kálmán kiemelte, hogy „sok győri nem is ismerte ezt az öt templomot, vagy csak alig járt benne. Az elmúlt évek során a fesztivál segítségével sikerült elérni, hogy a lakosság megismerte, megszerette ezeket az épületeket, és egyre gyakrabban járnak ide. Nagyon fontos szempont volt, hogy ezt elérjük.”

A felekezetek egymáshoz való közeledéséről Pál Kálmán legjobb példaként a megújuló evangélikus Insula Lutherana alapkőletételét emelte ki: „Ezen az ünnepélyes eseményen a református egyház lelkipásztora és a zsidó hitközség vezetője is mondhatott az evangélikus gyülekezet felkérésére rövid beszédet. Ez is bizonyíték arra, hogy az itt élő felekezetek békességben, együttműködve élik meg a hétköznapokat és az ünnepeket.”

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!