Ötszáz év után újra katolikus szentmisét mutatnak be a lundi székesegyházban

Ötszáz év után újra katolikus szentmisét mutatnak be a lundi székesegyházban

Share this content.

Forrás: Magyar Kurír, Vatikáni Rádió
Lund – A lutheri reformáció óta nem tartanak katolikus szentmisét a lundi székesegyházban Svédországban. Október 21-étől azonban a székesegyház megnyílik a vasárnapi katolikus szentmise előtt arra az időszakra, amíg a Szent Tamás katolikus plébánia temploma felújítási munkálatok miatt zárva tart.

„Ez egy teljesen egyedülálló együttműködés a Szent Tamás katolikus plébánia és közöttünk. A kialakított barátság folytatása” – állapította meg Lena Sjöstrand, a dóm lutheránus káplánja.

Ferenc pápának a lundi székesegyházban tett 2016-os történelmi látogatása óta konkrét és fontos lépések történtek a katolikusok és lutheránusok közötti nagyobb együttműködés terén Lundban. A közeledés egyik példája, hogy azóta havonta ökumenikus vesperásokat tartottak a székesegyházban és a Szent Tamás katolikus plébániatemplomban.

A kapcsolatok tehát továbbfejlődtek és megerősödtek. Ennek része, hogy amikor felújítás miatt ősszel bezár a Szent Tamás katolikus plébánia, vasárnaponként a plébánia papjai katolikus szentmisét mutathatnak be a lutheránus székesegyházban, amely a reformáció előtt a Szent Lőrinc nevet viselte.

A katolikus szentmise a székesegyházban nem pusztán gyakorlati megoldás: a lutheránus közösség az ökumenikus együttműködést A konfliktustól a szeretetközösségig címet viselő dokumentum lelkületének egyik kifejeződéseként értelmezi. Ez az ökumenikus dokumentum áttekinti a katolikus és lutheránus párbeszéd elmúlt ötven évét, és ez adta a 2016-os lundi találkozó elnevezését is. A dokumentumot a Lutheránus Világszövetség részéről Munib Junan püspök, katolikus részről Ferenc pápa írta alá.

„A találkozó sokakat megérintett, és örömmel tapasztaljuk, hogy nem egy múltbeli esemény volt csupán, hanem konkrét folytonosság alakult ki, amely megerősíti kapcsolatainkat” – hangsúlyozta Lena Sjörstrand lutheránus káplán.

A katolikus és a lutheránus egyház szemlélete az eucharisztia ünnepléséről nem egyezik meg, tehát nem közösen mutatják majd be a szentmisét a székesegyházban. Ahelyett, hogy arra összpontosítana a két keresztény felekezet, ami elválasztja őket, úgy döntöttek, hogy arra figyelnek, ami egyesíti őket, vagyis: Isten szava, a keresztség, az ima és a szeretetcselekedetek.

Címkék: Lund - mise -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!