Otthon és hontalanság – milyen esélye van ma egy hajléktalannak Magyarországon? – Négy év után utcáról saját otthonba

Otthon és hontalanság – milyen esélye van ma egy hajléktalannak Magyarországon? – Négy év után utcáról saját otthonba

Share this content.

Forrás: Kotoszo.blog.hu, szöveg: Kézdi Beáta-Laborczi Dóra, fotó: Román Péter
„Az átmeneti szállás akkor reális, ha van munka, hiszen fizetni kell érte, de a munka mellett sokszor nem ér vissza időben a szállásra a hajléktalan, ezért megint az utcán alszik, fáradtan megy be a munkába, így hamar elveszti azt, és megint kezdődik minden elölről” – mondja Orbán Miklós, aki négy év után az utcáról újra saját otthonba tudott költözni. Az ő újrakezdésének lehettünk tanúi hétvégén a Józsefvárosban.

Hálaadó istentisztelet keretében ünnepelte meg a Józsefvárosi Evangélikus Gyülekezet, hogy Orbán Miklós gyülekezeti tag négy év hajléktalanság után újra otthonra talált. Az igehirdetésben egymás segítése, a másik terhének átvétele, a terhek megosztásának gondolata került elő Pál apostol Galatákhoz írott levelének egyik igéje alapján: „Egymás terhét hordozzátok, és így töltsétek be Krisztus törvényét”, de Liszka Viktor lelkész Pilinszky János Popper Péter pszichológussal folytatott beszélgetéséből is idézte a költő gondolatait: „az életben tragédiák vannak, és irgalomra van szükség”.

A hálaadó istentiszteleten belül Orbán Miklós csak röviden, szerényen beszélt a gyülekezet tagjainak: „le kell mennünk a mélyre, el kell hagynunk a gőgöt, a nagyságot, gyermekien alázatosnak és keresőnek kell lennünk, hogy ki lehessen jönni ebből a mókuskerékből.”

Tovább a KötőSzó blogra.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!