Pásztorként Krisztus nyájában – Az ötödik svéd-magyar konferenciáról

Pásztorként Krisztus nyájában – Az ötödik svéd-magyar konferenciáról

Share this content.

Révfülöp – Ötödik alkalommal gyűltek össze svéd és magyar lelkészek, hogy megosszák egymással gondolataikat és tapasztalataikat, ezúttal a pásztorkodás témakörében. Szöveg és fotó: Kiss Tamás

A révfülöpi Ordass Lajos Oktatási Központ adott otthont idén, a kétévente megrendezett lelkészkonferenciának, amit a Déli Evangélikus Egyházkerület és a svédországi Linköping Egyházkerülete szervez a lelkészei számára. A testvér-egyházkerületi kapcsolat személyes baráti és munkatársi együttmüködésekké fejlődött az évek során. Svéd részről Martin Modéus, magyar részről Gáncs Péter püspök vezetésével érkeztek a delegációk, a Joób Máté és Hulej Enikő lelkészek által szervezett konferenciára.

A konferencia témájaként a résztvevő lelkészek a pásztor és a nyáj jézusi hasonlatát járták körül. A két nagyon különböző helyzetben, szociális és kulturális környezetben élő egyházból jövő lelkészek számára nagyon hasznosnak bizonyult a közös gondolkodás. A szűk három nap során reggeltől késő estig hangoztak az előadások angol nyelven.

A pásztor és a nyáj képe szinte kimeríthetetlenül gazdag és sokoldalú képnek bizonyult. A svéd és magyar lelkészek a hasonlat bibliai és történelmi kontextusától a szó szoros értelmében vett pásztorkodásig, a modern lelkész mindennapos hivatalától a szociológiai környezet sajátosságain át a lelkész-továbbképzés kérdéséig előadásokon, kis- és nagy csoportos beszélgetéseken járták körül a témát.

A konferencia során lehetőség nyílt megismerkedni a tihanyi apátság bencés szerzeteseinek életével, megkóstolni a legjobb evangélikus borászok kiváló borait, de volt esti fürdőzés is.

Mindkét tizenkét fős delegáció személyes példaképek bemutatásával színesítette a szakmai programot. A szűk három napos konferencia közös úrvacsorás istentisztelettel zárult.
 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!