Pál Feri Vecsésen – Kulturális nap a templomért

Pál Feri Vecsésen – Kulturális nap a templomért

Share this content.

Szöveg: Koczor Kinga, fotó: Mukk György
Vecsés – A vecsési evangélikusok 2017. április 29-én ismét jótékonysági kulturális napot szerveztek, amelynek bevételét a templomépítésre fordítják.

A Bálint Ágnes Kulturális Központban délelőtt a nagykőrösi Körszínháznak és a gyülekezet ifjúságának zenés játékát tekinthették meg az érdeklődők – köztük számos gimnazista. A darabban egy történelemóra közepébe csöppenünk, amelynek témája: a reformáció. A diákoknak viszont már tele van a hócipője, hiszen hittanórán és „törin” is ezt kell hallgatniuk, és az egésznek semmi köze az életükhöz... Azonban egy rejtélyes idegen érkezik, aki felnyitja a szemüket: ma is szükség van Luther tanítására. Az emlékév kapcsán született színművet számos gyülekezetben és iskolában bemutatta már a vecsési ifi – adományokat gyűjtve a templom javára. Ezúttal az otthoni közönség előtt remekeltek.

A nap főszereplője Pál Feri volt, akinek előadását feltűnően nagy érdeklődés övezte; megtelt a művelődési ház közel háromszáz fős nagyterme. „Előzenekarként” az evangélikus gyülekezet Vecsernye kórusa lépett a színpadra, afrikai eredetű spirituálékkal színesítve a nap programját.

A katolikus pap és mentálhigiénés szakember „Pálferi” az önmegvalósítás témáját boncolgatva elmondta, hogy tévedünk, ha azt hisszük, hogy el tudjuk érni a boldogságot egyedül, az énünket középpontba helyezve. A valódi önmegvalósítás csakis a „mi” által jöhet létre: kapcsolatainkban. Ennél magasabb szintre lépünk, ha valamiképpen átéljük a közösséget mindenkivel, amikor megérezzük, hogy senki sem idegen számunkra, mert mindnyájan emberek vagyunk ugyanazokkal a félelmekkel és fájdalmakkal. A humoros történetekkel átszőtt előadást követően lehetőség nyílt az atyával és egymással való beszélgetésre, találkozásra.

A vecsési gyülekezet már sokadik programját szervezte a templomépítés ügye köré. Kézműves vásár, színielőadások, koncertek, palacsintasütés – mind-mind az építkezést támogatták az elmúlt másfél évben. A közösség által összegyűjtött összegből, komoly egyéni adományokból és a pályázatok útján elnyert támogatásból épülő új templomteret hamarosan használatba tudja venni a gyülekezet.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!