A pápalátogatás új impulzusokat adhat az ökumenének

A pápalátogatás új impulzusokat adhat az ökumenének

Share this content.

Forrás: luther2017.de, fordítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Lund – Genf – Róma – A Vatikán és a Lutheránus Világszövetség (LVSZ) képviselői azt remélik, hogy Ferenc pápának 2016. október 31-re, a svédországi Lundba tervezett látogatása lökést adhat az ökumenikus közeledésnek.

A megemlékezést a reformáció 500. évfordulójának apropójából tartják, és a Keresztény Egység Előmozdításának Pápai Tanácsa, valamint a Lutheránus Világszövetség által megadott előzetes tervek szerint két részből fog állni: a dómban lesz egy liturgikus ünnepség és ehhez kapcsolódik majd egy nyilvános rendezvény a Malmö Arénában, amelyre tízezer embert várnak.

Az ökumenikus reformációi emlékezések lehetősége

„Történelmet írunk, ha Ferenc pápa és az LVSZ vezetősége azért jönnek el Lundba és Malmöbe, hogy a keresztények egységét előmozdítsák” – mondta a stockholmi katolikus püspök, Anders Arborelius.

A lundi dómban tartandó közös istentiszteletet Ferenc pápa, valamint az LVSZ elnöke, Munib A. Younan püspök, az LVSZ főtitkára, Martin Junge lelkész és a Svéd Evangélikus Egyház, valamint a stockholmi katolikus püspökség vezető papjai fogják tartani.

A Vatikán ökumené minisztere, Kurt Koch kardinális az eseménnyel kapcsolatban elmondta, hogy az Isten-kérdésre és Jézus Krisztusra való koncentráltságuk által „a lutheránusoknak és a katolikusoknak is megvan a lehetőségük arra, hogy ökumenikus reformációi megemlékezést tartsanak - és ezt nem csak pragmatikus módon, hanem a megfeszített és feltámadott Jézus Krisztusba vetett mély hitük alapján”.

A több mint 72 millió keresztényt tömörítő, 98 ország területére kiterjedő Lutheránus Világszövetség és a Római Katolikus Egyház közös ökumenikus ünnepsége ki kell hogy emelje az evangélikusok és katolikusok között a több mint ötven év óta folyó ökumenikus párbeszédet. A katolikus-lutheránus reformációi emlékezés a hála, a bűnvallás és a közös bizonyságtételre való kötelezettséget állítja a középpontba.

„Az a célunk, hogy a reformáció adományait kifejezésre juttassuk és a szétszakítottságért bocsánatért esedezzünk, amelyet mindkét tradíciójú keresztény egyház jogosnak tart” - hangsúlyozta az LVSZ.

A szembenállástól a közösségig vezető úton

„Örülünk ennek az eseménynek, amelyre akár tízezer ember is össze fog gyülekezni” - magyarázta a németországi származású Antje Jackelén, a Svéd Evangélikus Egyház érseke. „Az a gondolat, amely a Malmö Arénában rendezendő programban gyökerezik az: hogy a szembenállástól a közösségig vezető utunkat tovább folytassuk és teljes reménységgel tekintsünk a jövőre és közös szolgálatunkra a világban.”

Younan, az LVSZ elnöke és Junge, az LVSZ főtitkára ehhez hozzátették, hogy „ha a közösségeink a szembenállásból megtalálják a kivezető utat, akkor felszabadulnak erőik. Krisztusban arra lettünk elhívatottak, hogy közösen szolgáljunk a világban“.

A Lutheránus Világszövetséget 1947-ben alapították meg a svédországi Lundban.

A Lundban lévő Dómban közös istentiszteletet tartanak majd a lutheránus és katolikus ökumenikus istentiszteleti vezérfonal alapján - jelentette be az LVSZ és a Vatikán. Ez a Szembenállástól a közösségig című dokumentumon alapul.

A Malmö Arénába olyan rendezvényt szerveznek, amelynek programja fókuszában meg fog mutatkozni a katolikusok és evangélikusok azon elkötelezettsége, hogy közösen tegyenek bizonyságot és közösen szolgáljanak a világban.

Be fogják mutatni a két nagy egyház jószolgálati munkáját is, így a Lutheránus Világszövetség világszolgálatát és a Nemzetközi Katolikus Karitász munkáját is. Többek között a menekültek közötti, a békeszolgálati és a klíma-igazságosságért folytatott munka kerül a középpontba.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!