A parókia

A parókia

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Füller Tímea, rajz: Lente István
A paplak az állandó készenléti állapot másik neve. Én legalábbis ennek éltem meg. A férjem tudatosan döntött úgy, hogy lelkész lesz, velem csak megtörtént, hogy papné lettem. Nem volt sem különösebb előképzettségem rá, sem ilyen ambícióim. Igaz, már előtte is jártam bibliaiskolába, gyülekezetbe, tartottam hittant, jártam terepre, ahol időnként a bőrén érezte az ember, hogy mi is az a misszió. De amikor hazamentem, újra csak egy ember voltam, aki álmos és nyűgös lehet, néha megbetegszik, vagy elfoglalt, szóval, hétköznapi. A parókia lett az a hely, ahol mindig papnénak kellett (volna) lenni.

Egy nap hatalmas kosár babaruhát teregettem, mivel a kicsinyeim éppúgy gyártották a szennyest, mint a többi csemete. Megállt egy autó a házunk előtt, a látogató bejött az udvarba, és megkért, hogy küldjem ki a lelkészt. A férjem azonban éppen nem volt otthon. Mondtam, hogy küldhetnek velem üzenetet neki, mire a látogató:
– Nem, köszönöm. Akkor inkább a papnéval beszélnék.
Persze, teregettem. Mi több, pelenkákat is. Nem különböztem a többi halandótól semmiben, de ettől kikerekedett a szemem.
– Én vagyok a papné – jelentettem ki elég határozott hangon.
– Jaj, bocsásson meg. Azt hittem, hogy… hogy a kisegítő személyzet – hátrált.
– Nem gondoltam, hogy a papné maga tereget.
Á, nem, biztosan bejárónője van. Na, jó.
Máskor a főzéssel voltam elfoglalva, amikor betoppant valaki.
– Ti ilyeneket esztek? – kérdezte. Abszolút hétköznapi táplálék főtt a fazékban.
– Miért? Mit ennénk? – állt meg a kezemben a fakanál.
– Hát… Húslevest, sült húst meg ilyesmit – mondta bizonytalanul.
Rögtön felsejlett bennem egyik elöljárónk, aki olyan hálás volt a gyümölcsleves-nyúlpörkölt ebédért. Azt mondta, mindenki a kedvében akar járni, így legalább heti ötször kénytelen húslevest enni. Bizony, emberek. Ugyanazt esszük, mint ti! Sőt néha még menzakaját is. Mint például akkor, amikor újra dolgozni kezdtem a gyerekek óvodába kerülése után. Egyszer váratlan vendégek érkeztek hozzánk, és leplezetlen álmélkodással nézték az iskolai konyha menüjét. (Na, jó, ezzel néha én is így vagyok.)
A parókia tehát olyan hely, ahol mindig szem előtt van az ember.
Még fiatal házasokként szőnyegeket ráztunk ki az udvaron. Számoltunk, hogy sikerüljön egyszerre mozdulni, fintorogtunk a portól, néha valamelyikünknek kicsúszott a markából a szőnyeg csücske, ilyenkor morogtunk és röhögtünk felváltva. Már egészen belejöttünk, amikor a férjem szól: „Na, most már menjünk be, mert fél órája senki nem dolgozik a hivatalban.”
És ahogy hátrapillantottam, csakugyan: a hatalmas épület minden ablaka tele volt bámészkodó fejekkel. Elég rondán nézhettem rájuk, mert mind egyszerre próbáltak fedezékbe vonulni.
Csak reménykedem, hogy a nagy tolakodásban senki nem sérült meg aznap. Szerencse, hogy akkoriban nem volt még Facebook és YouTube. Különben azóta is szőnyeget rázogatnék ott huszonöt évesen. Bár ha jobban meggondolom, akkor az örök fiatalságom garantált lenne. 

A cikk az Evangélikus Élet magazin 83. évfolyam, 41–42. számában jelent meg 2018. október 21-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a Digitalstand oldaláról.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!