Párbeszéd és ajándékozó szeretet szívtől szívig

Párbeszéd és ajándékozó szeretet szívtől szívig

Share this content.

Szöveg: Stifner-Kőháti Dorottya, fotó: Tagai Péter, utómunka: Szincsák László
Budapest – Segítő kezek a világnak Magyarországról! címmel nemzetközi és ökumenikus eseményen látott vendégül mintegy száz résztvevőt a Csillaggyertyafény Alapítvány kuratóriuma és a Rákosszentmihályi Evangélikus Egyházközség 2019. november 21-én, Budapesten, a XVI. kerületi Önkormányzat Házasságkötő Termében. „Az ajándékozó szeretet összefogásának nemzetközi alkalmaként” meghirdetett rendezvény középpontjában film- és könyvbemutató állt: a Veled vagyok, fogom a kezed! – segítség gyászolóknak című kötet és film angol változatát mutatták be az alkotók.

Az alapítvány kuratóriumának tagjai, az esemény fő szervezői, Börönte Márta evangélikus lelkész, mentálhigiénés szakember, Tagai Péter, a Tagai Ex-port Kft. ügyvezetője, dr. Varga Gyöngyi evangélikus lelkész, az Evangélikus Hittudományi Egyetem (EHE) tanszékvezető egyetemi docense és Takács Ottília természetgyógyász – több hónapos előkészítő munkával, nívós előadók felkérésével – értékátadó, emlékezetes délutánnal ajándékozták meg a jelenlévőket. Az eseményen megismerkedhettünk a „Szívtől szívig-dobókocka” angol változatával is, amely az alapítvány jóvoltából immár mind az öt kontinensre eljutott. 

A XVI. kerületi házasságkötő teremben szervezett programon három alkotással ismerkedhettek meg a meghívottak; köztük a világ mind az öt földrészéről meghívott vendégek, nagykövetségi munkatársak.

Az első esemény Börönte Márta Veled vagyok, fogom a kezed – csendes percek gyászolóknak című, magyarul 2015-ben megjelent kötetének angol fordításának prezentálása volt. A könyvben egy gyászoló ember és Isten párbeszéde követhető végig. A gyászoló monológjából dialógus lesz: a párbeszédben pedig mindannyian, akik éltünk már át hasonlót, felismerhetjük érzéseinket a veszteség első sokkjától a lassú elfogadásig, a felolgozásig és a megbékélésig. Isten vigasztaló szavaival vezet ki lépésről lépésre a legmélyebb sötétségből, szeretetével, evangéliumának fényével világítva meg az utat; megmutatva, hogy mindennek van értelme, oka, és élők, eltávozottak egyaránt az Ő atyai tenyerében vannak elrejtve.

A bemutató második eleme a fenti könyvből készült film angol premierje volt. Az eredetiben Börönte Márta (az ember) és Tagai Péter (Isten) mondatait az angol fordításban Zachary Courter és Rachel Ann Eskesen amerikai evangélikus lelkész-házaspár tolmácsolja. A magyar és angol kisfilmet egyidejűleg tekinthették meg a résztvevők. Két teremben folyt a vetítés. - Ez a figyelmesség külön szót érdemel a szervezőktől. A 2017-ben készült, Tagai Péter rendezte magyar film két éve már a Youtube-on is megtekinthető; a 33 perces művet akkor így mutatták be a készítők: „A filmet elsősorban azoknak ajánljuk, akik életükben a gyász egyik formáját élik éppen, bízva abban, hogy a film segítséget és kapaszkodót adhat nehéz élethelyzetükben. Szól mindazoknak, akik még nem ismerték fel hogy az valójában gyász volt, amit korábban megéltek. A téma szakértőinek segédanyagként is ajánljuk.”

S végül a harmadik prezentáció: tíz évvel ezelőtt Magyarországról indult el a „Szívtől szívig-dobókocka", amely a Gary Chapman teológus-antropológus könyveiből megismert öt, úgynevezett „szeretetnyelven” alapul. Nem véletlen, hogy a családokban, munkahelyi közösségekben alkalmazott módszer sokaknak ismerős lehet: a Fokolare közösségben megalkotott szeretet-dobókocka példájára született meg ugyanis a „Szívtől szívig-dobókocka", melynek ötlete Börönte Márta szívében született meg. Oldalaira az említett öt szeretetnyelv került (testi érintés, ajándékozás, minőségi idő, elismerő szavak, szívesség-figyelmesség), hatodik oldalán pedig Keresztes János és Eileen Caddy gondolatát olvashatjuk, akik felismerték, hogy a csend az első szeretetnyelv. A „Szívtől szívig-dobókockát" öt földrészen, magyar, angol, finn, német és spanyol nyelven használják (eljutott már Ausztrália, Ausztria, Dél-Afrikai Köztársaság, Finnország, a Fülöp-szigetek, Görögország, Hollandia, India, Kanada, Kína, Magyarország, Nagy-Britannia, Németország, Románia (Erdély), Svédország, Szaúd-Arábiaé és az USA városaiba).

Az könyv-és filmbemutató színvonalas kulturális program keretében valósult meg, a Nemzeti Együttműködési Alap és a Miniszterelnökség támogatásával. A két házigazda: Paor Lilla, a Hatos Csatorna főszerkesztője magyarul, Hajdú Tibor rádiós műsorvezető, püspöki titkár angolul konferálta fel a délután programját.

Kovács Péter, a XVI. kerület polgármesterének köszöntője után tánccal kezdődött az alkalom a Nagytarcsai Rozmaring Néptánc Egyesület előadásában. A gyermekek műsorukba a „Szívtől szívig-dobókockát" is beépítették. Ezt követően Gáncs Péter nyugalmazott püspök igei köszöntőjére került sor, amelyben arról szólt, hogyan válik a vidám szív a legjobb orvossággá. Gáncs püspök közel húsz éve szolgál együtt Börönte Mártával és Tagai Péterrel; szavait ez a személyesség hatotta át.

A továbbiakban Bereczky Szilvia, a Szegedi Nemzeti Színház énekművésze, majd Markóczy Rita hárfaművész előadása következett. A hárfaművész után a szeretetről szólt Topa Zoltánné igazgatóhelyettes (az Andor Ilona Ének-Zenei Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Baptista Iskolából).

Ünnepélyes pillanat volt, amikor sor került a „Szívtől szívig-dobókocka" ajándékcsomag átadására a nagykövetségek részére.

A filmbemutató előtt dr. Sarungi Emőke felnőtt- és gyermek pszichiáter, pszichoterapeuta gyászfeldolgozás módszertani előadását hallgathattuk meg. Sarungi Emőke hozta ugyanis Magyarországra először a „Gyógyulás a gyászból” módszerét. Mint elmondta: nem „csak” a halál a veszteség. Ő maga is személyes érintettsége – egy kapcsolati veszteség – révén ismerkedett meg a három évtizede Amerikából indult, s azóta sokak számára segítő terápiával. A módszert 2012 óta Magyarországon is alkalmazza, 2016-tól pedig tanítja. Az önsegítő cselekvésprogram a felnőtt korban tapasztalható több, mint 40-féle (!) veszteség (pl. munkahely, válás/párkapcsolat, gyász, otthon elvesztése) feldolgozásához nyújt fogódzót. A pszichiáternő egyébként a Veled vagyok, fogom a kezed! című könyv szakmai lektora is.

A vetítést a Kölcsey Ferenc Általános Iskola Pi-Cinke kórusa, valamint Bacsa Ferenc ének- és gitárművész produkciója követte.

Végül Börönte Márta, a Csillaggyertyafény Alapítvány elnöke és Tagai Péter, az alapítvány legfőbb támogatója szólt, összegezve a délutánt, lehetőséget adva a résztvevőknek a filmben látottakra való reflektálásra is.

A tartalmas ünnepi rendezvény szeretetvendégséggel ért véget.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!