Európa nyitottsága milyen megpróbáltatások előtt áll? – Partneregyetemek találkozója zajlott Nürnbergben

Európa nyitottsága milyen megpróbáltatások előtt áll? – Partneregyetemek találkozója zajlott Nürnbergben

Share this content.

Szöveg: dr. Korányi András
Nürnberg – A bajor–magyar egyházi partnerkapcsolatok keretében egyre bővebb tartalommal gazdagodik az Evangélikus Hittudományi Egyetem és a nürnbergi Evangelische Hochschule együttműködése.

A német vendéglátó intézmény szakmai találkozót szervezett 2017. március 21–22-én magyar, lengyel, osztrák, svájci, brazil, dél-afrikai és orosz teológiai intézmények és egyházi munkaágak részvételével. A budapesti intézményi kapcsolat mindenekelőtt a valláspedagógia és a diakónia területén volt eddig is aktív: az oktatók rendszeres cseréje mellett idén ösztöndíjas hallgató is érkezett Nürnbergből.

A konferencián – melynek mottója az a kérdéskör volt, hogy Európa nyitottsága milyen megpróbáltatások előtt áll? – dr. Korányi András professzor, rektorhelyettes tartott előadást az Egység vagy sokféleség: a reformátori teológia alternatív modelljei az ideológiák harcával szemben címmel.

Az egyetemen a Magyarországi Evangélikus Egyház által is támogatott szakmai fejlesztések keretében folyó valláspedagógiai, egyháztörténeti és gyakorlati teológiai kutatásokról dr. Szabó Lajos rektor adott áttekintést.

A konferencia eredményeként egyetértés született arról, hogy már a közeli jövőben kibővíthető a kölcsönös oktatói részvétel teljes kurzusok megvalósításával, erősíthető a hallgatói képzés ösztöndíjas rendszerben és a közös kutatási és szakdolgozati projektekre is nyílik lehetőség. A nürnbergi főiskola és a budapesti egyetemünk partnersége komoly fejlesztés elébe néz a következő években.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!