Elhunyt Paskai László bíboros – A Magyarországi Evangélikus Egyház közleménye

Elhunyt Paskai László bíboros – A Magyarországi Evangélikus Egyház közleménye

Share this content.

Szöveg: Magyarországi Evangélikus Egyház
Budapest – 89 éves korában befejezte földi vándorútját dr. Paskai László nyugalmazott bíboros, esztergomi érsek. Paskai László bölcs teológiai tanár, nagy-formátumú egyházvezető, nyíltszívű keresztény testvér volt.

Nehéz korszakban – a nagy változások idején – végezte nem könnyű szolgálatát. Hűséggel, alázattal, kitartó következetességgel. 
A Magyarországi Evangélikus Egyház különös tisztelettel és szeretettel gondol rá és ad hálát Istennek Paskai László bíboros úrért és szolgálatáért, hiszen a magyar ökumené, azon belül az evangélikus-katolikus közeledés élen járó, tudatos munkálója volt.
Abban az időben, amikor még az ökumenikus összefogás tiltott, vagy legfeljebb hallgatólagosan eltűrt volt, Paskai László elfogadta a kinyújtott jobb kezet, a testvéri hívó szót, s először egy kicsiny faluban, majd egyre több helyen, végül az evangélikus „ország templomában”, a Deák téren is szolgált igehirdetéssel, részt vett az ökumenikus imádságban.
1986 januárjában, az akkor még kalocsai koadjutor érsek, magyar római katolikus főpapként elsőként végzett istentiszteleti szolgálatot evangélikus templomban – Csengődön. Ezt mind katolikus, mind pedig evangélikus oldalról értetlenkedve, gyanakodva fogadták, de a János evangéliuma 17. fejezetéről tartott, evangéliumi lelkületű, sodró erejű igehirdetése egyértelművé tette, hogy a keresztény egységtörekvés nem emberek tetszésétől függ, hanem krisztusi mandátum minden Jézus-tanítvány számára. Nem csak prédikált erről az ökumenikus gondolatról, hanem élte is, sokat fáradozva érte. Örömmel volt jelen minden jelentős ökumenikus rendezvényen, s sokak számára emlékezetesen példaértékű volt, ahogyan a közös imádság és igehirdetés mellett zengő hangon énekelte az evangélikus korált vagy a református zsoltárt. Ahogy az énekben a közösség egyszerre vesz levegőt, úgy lélegzett együtt Paskai László a magyar ökumenével, tudatosítva a rá bízottakban II. János Pál pápa mondatát: az ökumené visszafordíthatatlan folyamat, hiszen Krisztus parancsát követi.
S miközben főpapként kifinomult diplomáciai érzékkel, elegáns európai stílusban és egyházához méltó igényességgel munkálkodott az egységen, megmaradt ferences lelkületű, egyszerű, természetesen alázatos testvérnek, aki humorral, jó kedéllyel és szeretettel fordult a nem katolikus testvérhez. Legyen érte áldott az Úristen.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!