Találkoztak a nyugati kerület pedagógusai – Sor került a 2016. évi Gyurátz-díjak átadására

Találkoztak a nyugati kerület pedagógusai – Sor került a 2016. évi Gyurátz-díjak átadására

Share this content.

Szöveg és fotó: Adámi Mária
Bakonycsernye – Bakonycsernyén tartották hagyományos találkozójukat a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület területén élő evangélikus pedagógusok 2016. október 22-én, szombaton. A szép idő mellett a tartalmas előadások és a szeretetteljes fogadtatás is hozzájárultak a nap jó hangulatához. Az alkalom az Isten veteményeskertje címet kapta, mottójául a következő igevers szolgált: „Én ültettem, Apollós öntözte, de a növekedést az Isten adta” (1Kor 3,6).

A csendesnap kezdetén a szervezők nevében Szemerei János püspök és Pongráczné Gaál Elvira köszöntötték az érkezőket, majd dr. Korányi András, az Evangélikus Hittudományi Egyetem egyháztörténeti tanszékének oktatója tartott előadást Reformáció és oktatás címmel.

Korányi András felvázolta azokat a hatásokat, amelyekkel a reformáció hozzájárult az iskolarendszer átalakulásához. Ezután kitért a Luther és Melanchthon által megfogalmazott oktatási alapelvekre, amelyek ma is aktuálisak lehetnek számunkra. „Luther számára az igén való tájékozódás a központi kérdés. Evangélikus intézmény ma sem lehet meg e nélkül” – hangsúlyozta az előadó.

Ezt követően Turi Balázs, a település polgármestere köszöntötte röviden a megjelenteket, majd Lassu Tamásné, a várpalotai Forrás Evangélikus Keresztyén Óvoda vezetője személyes hangú bizonyságtételével, valamint Rajnai Károly, a soproni Hunyadi János Evangélikus Óvoda Általános Iskola igazgatója hozzászólásával folytatódott a program. Az ehhez kapcsolódó fórumbeszélgetésen bárki megoszthatta gondolatait a jelenlévőkkel. Többek között a családi és az intézményi nevelés egymást kiegészítő voltával kapcsolatos kérdések kerültek szóba.

Ebédre a bakonycsernyei evangélikus óvoda munkatársai látták vendégül a mintegy ötven résztvevőt, akik kívülről-belülről megcsodálhatták az épületet. Ezután – már a templomban – az óvodások műsora következett. Később Szarka István és Éva helyi lelkészek a gyülekezeti életet, Osgyán Gáborné vezető óvónő pedig az intézményben folyó munkát mutatta be.

A találkozót úrvacsorai istentisztelet zárta, amelyen Csorbáné Farkas Zsófia győri iskolalelkész hirdette Isten igéjét 1Kor 3,6-11 alapján. Az együttlét végén került sor az egyházkerület Gyurátz Ferenc-díjának ünnepélyes átadására. Az evangélikus pedagógusoknak adható, példás életet és szakmai munkát elismerő kitüntetést ezúttal hárman vehették át: Jakabné Teke Ágota, a pápai Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola tanítója, Margittai Endre Antalné, a soproni Eötvös József Evangélikus Gimnázium és Egészségügyi Szakgimnázium tanára, valamint Vissiné Berényi Edit, a zalaegerszegi gyülekezet tagja, aki nem evangélikus intézményben végzi munkáját.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!