Pénzadománygyűjtést indít kárpátaljai rászorulók javára az Ökumenikus Segélyszervezet

Pénzadománygyűjtést indít kárpátaljai rászorulók javára az Ökumenikus Segélyszervezet

Share this content.

Forrás: segelyszervezet.hu
Budapest – Az Ökumenikus Segélyszervezet több mint két évtizede segíti Kárpátalján a legszegényebbeket élelmiszerrel, tűzifával, gyermekeket és időseket támogató programokkal. A háborús konfliktus nyomán mélyülő gazdasági nehézségek az elmúlt években sok családot sodortak nehéz helyzetbe Kárpátalján is. Most, a nélkülözők számára legnehezebb téli hónapok előtt a segélyszervezet pénzadománygyűjtést indít a 1353-as adományvonalon, melyhez egy nagyszabású közösségi futóesemény, az ötödszörre megszervezett beregszászi jótékonysági félmaraton is kapcsolódik, ahol Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó a jó ügy érdekében futóként áll rajtvonalhoz.

Családok rendkívül nehéz körülmények között

Az ukrajnai konfliktus, a belső menekültek, a gazdasági nehézségek, a nemzeti fizetőeszköz elértéktelenedése régen tapasztalt, nehéz helyzet és nélkülözés elé állította Kárpátalja lakosságát. Az energiahordozók árának emelkedése maga után vonta az élelmiszerekgyógyszerek és a lakossági energia árának emelkedését. Az ukrán állam által biztosított lakhatási támogatás összege csökkent, szűkül az azt igénybevevők jogosultsági köre, és megítélése bürokratikus akadályokba ütközik, ezért nagyon sok nagycsaládos, egyedül élő nyugdíjas számára ez a támogatás elérhetetlen.

Bár jelenleg zajlik az egészségügyi rendszer reformja, de még mindig nagy megterhelést jelent a családoknak a gyógyszerek és egyéb egészségügyi termék beszerzése. Nemcsak az időseknek és az akut betegségekben szenvedőknek okoz ez vállalhatatlan gondot, de azon családoknak is nagy megterhelést jelent, ahol az egyik családtagnak műtét miatt van szüksége drága orvosi szerekre, miközben rövidebb-hosszabb időre a munkából is kiesik.

Az őszi-téli időszak fokozottan megnehezíti az amúgy is alacsony jövedelemmel rendelkező családok helyzetét, ezért egyre több nyugdíjas, többgyermekes család fordul az Ökumenikus Segélyszervezethez élelmiszer-, gyógyszer-, illetve téli tüzelőtámogatásért.

Folyamatos támogatás a rászorulóknak

Az Ökumenikus Segélyszervezet a ’90-es évek közepe óta van jelen Kárpátalján. Az elmúlt évekhez hasonlóan, 2018–2019 folyamán is több ezer nehéz körülmények között élő családot, egyedülálló, illetve idős embert segített élelmiszer- és higiénés csomagokkal, valamint téli tüzelővel. Az adománygyűjtésekből és a Megyei Jogú Városok Szövetségének támogatásából 2018 decemberében 41 településen 748 rászoruló család, egyedül élő nyugdíjas vehetett át élelmiszer- és higiénia csomagot, valamint 250 háztartás részesült téli tüzelőtámogatásban. 2019 márciusában 1171 élelmiszercsomaggal segítette a rászorulókat az Ökumenikus Segélyszervezet, illetve 358 család részesült háztartásonként 250 kilogram brikettadományban. Az élelmiszer- és tüzelőanyag-támogatás mellett az év során 12 kárpátaljai iskolát összesen 1,1 millió forint értékű, a testnevelési órákon és szabadidős foglalkozásokon használható sportszerekkel támogatott a segélyszervezet, míg az idei tanévkezdés előtt 70 kárpátaljai iskolás kapott egyenként 10 000 forint értékű beiskolázási támogatást az Ökumenikus Segélyszervezettől. Ezen időszak alatt az Ökumenikus Segélyszervezet 5374 rászorulót ért el az élelmiszer, higiénia, téli tüzelő, tanévkezdési és egyéb támogatásoknak köszönhetően.

Fókuszban a gyermekek

A kézzelfogható krízistámogatások mellett az elmúlt időszakban felértékelődött a segélyszervezet gyermekek felzárkózását segítő programja is. A több éve folyó gyermekfejlesztő foglalkozásokat jelenleg összesen több mint 50 gyerek látogatja rendszeresen Beregszász három magyar tannyelvű iskolájából. A tanodarendszerben zajló fejlesztőprogram keretében heti 5 napon át 10 órában fejlesztőpedagógusok bevonásával tart fejlesztőfoglalkozásokat a gyermekek számára a segélyszervezet. Továbbá heti egy délutáni alkalommal angol, ukrán és magyar nyelvi fejlesztés történik, valamint heti egy délután pszichológus foglalkozik a gyerekekkel. A fejlesztésben részt vevő gyerekek hátrányos helyzetű, olyan nehéz anyagi és szociális körülmények között élő családokból származnak, akiknek jövedelme nem éri el az Ukrajnában egy főre megállapított létminimum összegét (1936 UAH). Ezek a családok legtöbb esetben az iskolai étkezést sem tudják biztosítani gyermekeiknek, akiket az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai a foglalkozás elején szendviccsel és teával vendégelnek meg. A hátrányokkal induló gyermekek, amennyiben nem kapnak segítséget a felzárkózásban, az így is nehéz helyzetüket tovább rontják azzal, hogy folyamatosan hiányozni fognak az iskolából, emiatt korai iskolaelhagyókká válhatnak.

2019 augusztusában egyhetes nappali tábort szerveztek a segélyszervezet munkatársai a tanodaprogramban részt vevő gyermekek számára. A tábor programját sportnap, úszás, helyismereti kirándulás, filmnap és logikai vetélkedők tették színessé, élménydússá. A tábor ideje alatt a tanárok felmérték a gyerekek készségeit és családi körülményeit.

A tanodai fejlesztő foglalkozások mellett – Ukrajnában, így Kárpátalján is elsőként – a segélyszervezet Biztos Kezdet Gyerekház programot működtet Beregszászon. A programban olyan nehéz körülmények között élő édesanyák vesznek részt kisgyermekeikkel (0–3 éves korig), akik számára megoldhatatlan problémát jelent a szociális hátrányok leküzdése. Az itt eltöltött idő étkezési lehetőséget biztosít, egészségügyi tanácsadást nyújt, játszóházi és szabadidős tevékenységekre ad alkalmat, és gyógyszervásárlási támogatásban részesíti a rászoruló családokat. Az édesanyák mindemellett szakember vezetésével bővíthetik ismereteiket az egészséges táplálkozás, a higiénés szempontok, a gyermek fejlődési szakaszainak sajátosságai, a gyerekkel való játék és a gyerek napirendjének kialakításával kapcsolatban.

Minden segítség számít!

Az Ökumenikus Segélyszervezet 2019 őszén adománygyűjtést hirdet kárpátaljai segélyprogramjának támogatására a 1353-as adományvonalon. A beérkező adományokat a szervezet téli élelmiszer- és tűzifa-segélyakciójára, illetve az egész évben működő, rászoruló gyermekek felzárkózását elősegítő programjának finanszírozására fordítja. A gyűjtés meghirdetésekor Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója hangsúlyozta: minden kis segítségre szükség van. A tárcsázásonként 250 forintnyi felajánlással számolva 10 hívás egy gyermek számára kínált fejlesztőfoglalkozás költségeit fedezi; 30 hívás a 1353-ra egy olyan élelmiszercsomagot jelent, mely egy átlag család 1–1,5 hónapra elegendő alapvető szükségleteit biztosítja. 70 hívásból pedig egy család számára a leghidegebb hónapokra elegendő tüzelőadomány lehet.

Beregszászi jótékonysági félmaraton

Az adománygyűjtésre szeptember 28-án az immár hagyományosnak mondható, ötödszörre meghirdetett beregszászi jótékonysági félmaraton hívja föl a figyelmet.

A nagyszabású sporteseményen több száz helyi gyermek fog rajthoz állni különböző távokon, magukon viselve a 1353-as adományvonal számjegyeit. A Beregszásztól néhány kilométerre található Makkosjánosiból induló versenyt Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó, a segélyszervezet önkéntese vezeti majd, aki maga is együtt fut majd a gyerekekkel, hogy a meghirdetett gyűjtésre, a nehéz helyzetben élő kárpátaljaiakkal való szolidaritásra irányítsa a figyelmet. A futóversenyre ezúttal is sokan érkeznek Magyarországról. A különböző távokra a sporteseményt szponzoráló hazai vállalatok munkatársai közül is sokan neveztek. A Szerencsejáték Zrt. futói mellett idén a legnagyobb, több mint 20 fős csapat az MKB Bank Zrt.-től nevezett, akik között dr. Balog Ádám elnök-vezérigazgató is indul a 21 kilométeres távon. A sportesemény megszervezését a fentieken túl a Meditop Kft., az Eu-Fire Kft. és az Agile Expert is támogatja. A versenyre egészen az utolsó napig lehet regisztrálni a www.beregrun.com oldalon. A nevezés ingyenes, de a segélyszervezet azt kéri, hogy aki teheti, nevezéskor adományozzon is a honlapon, ezzel segítve a kárpátaljai segélyprogramot.

Az Ökumenikus Segélyszervezet kárpátaljai segélyprogramját a 1353-as adományvonal tárcsázásával hívásonként 250 forinttal, illetve online adományozással a www.segelyszervezet.hu oldalon vagy az OTP Banknál vezetett 11705008-20464565-ös adományszámlára utalással lehet támogatni, a közlemény rovatban „Kárpátalja” megjelöléssel.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!