Petőfi-kiállítás nyílt a Munkácsy Mihály Múzeumban

Petőfi-kiállítás nyílt a Munkácsy Mihály Múzeumban

Share this content.

Forrás: koroshircentrum.hu, szöveg: Jacsek Mihály
Kiskőrös – Békéscsaba – Nemzeti ünnepünkön nyílt meg a Petőfi anzix – Kortárs képzőművészek a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum gyűjteményében című időszaki kiállítás a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban.

A kiállítás külön kuriózuma a Kiskőrösi Evangélikus Egyházközség irattárában őrzött, Petőfi Sándor születési anyakönyvi bejegyzését tartalmazó eredeti keresztelési anyakönyv, ami kizárólag a megnyitó ideje alatt volt megtekinthető.

Lupták György a Kiskőrösi Evangélikus Egyházközség igazgató lelkésze a tárlat megnyitóján elmondta, az anyakönyv korábban még soha nem hagyta el Kiskőröst. Nem csak a Kiskőrösi Evangélikus Egyházközségnek, de Kiskőrös városának is egy nagyon féltett és nagy becsben tartott kincse.

A két város jó kapcsolatot ápol egymással, ezt a különlegesen féltett kincs ideérkezése is jól mutatja – mondta Ando György, a Munkácsy múzeum igazgatója. Gyarmati Gabriella, a Munkácsy Mihály Múzeum művészettörténésze elmondta, a kiállítás ötlete tavaly nyáron született meg, amikor is Kiskőrös városa, Békéscsabához hasonlóan szintén újratelepítésének 300. évfordulóját ünnepelte. A kiállítás március 15-i kezdete kézenfekvő volt. A bemutatásra kerülő kortárs gyűjteménynek a különlegessége, hogy minden darabja Petőfi Sándorral kapcsolatos és jó néhány alkotás kapcsolódik a családtagjaihoz, barátaihoz és a feleségéhez Szendrey Júliához is.

A Munkácsy Mihály Múzeum több, mint 45 műtárgyat kapott kölcsön a kiállításra. A tárlatot a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeummal együttműködve 2019. április 14-ig mutatja be az intézmény.

A megnyitó előtt beszélgettek Gyarmati Gabriella művészettörténésszel, aki több érdekességgel is szolgált a tárlattal kapcsolatban, illetve Bojczán István kezdeményezéséről is szót ejtett.

A hanganyag itt hallgatható meg, valamint megtekinthető az eseményen készült képgaléria is.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!