Petőfi-szilvesztert tartottak 22. alkalommal

Petőfi-szilvesztert tartottak 22. alkalommal

Share this content.

Forrás: baon.hu, szöveg: Barta Zsolt
Kiskőrös – 22 éve hagyomány, hogy Kiskőrösön ünnepi műsor keretében idézik fel a legismertebb magyar költő, Petőfi Sándor emlékét, akit 1823. január 1-jén anyakönyveztek a helyi evangélikus templomban. A Petőfi-szilveszter rendezvényére sok száz helyi lakos és vendég volt kíváncsi.

A hagyomány részeként a város vezetője, Domonyi László hétfőn adta át azoknak a gyerekeknek a névre szóló, számozott, egyedi verseskötetet, akik Petőfi Sándorral azonos napon – január 1-jén – látták meg a napvilágot. Most azonban az idén újratelepítésének 300. évfordulóját ünneplő város vezetése úgy döntött, hogy minden olyan magyar polgárnak átadják a kötetet, aki személyesen átveszi a könyvet a polgármestertől. (Az egyéves gyermekek viszont attól függetlenül megkapják a város ajándékát, hogy szüleikkel részt vesznek-e az ünnepségen vagy sem.) Így hétfőn délután 6 kisgyermek és 11 felnőtt kapta meg a névre szóló kötetet.

A kötetek átadása után a helyi Szilveszter Társulat a XIX. század kiváló drámaírójának, Csíky Gergelynek A kaviár című darabját adták elő. Majd ezt követően a múzeum kiállítótermében az idei Petőfi-pályázat alkotóinak a pályaműveiből nyílt kiállítás. Az est vacsorával folytatódott. Éjfélkor a program a tervek szerint Petőfi Sándor szülőházánál folytatódott, ahol emlékbeszédet mondott dr. Csikány Tamás hadtörténész. Domonyi László polgármester pedig ígéretet tett arra, hogy a város közel 600 alkotásból álló képzőművészeti gyűjteményéből egy elegáns képzőművészeti albumot jelentet meg a múzeummal közösen.

A koszorúzás után a vendégsereg az evangélikus templomba vonult, ahol Lupták György esperes évkezdő áldása után megtekinthető volt a költő eredeti keresztelési anyakönyve.

Hivatkozások: További képek. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!