Petőfi születésére emlékeztek szilveszterkor Kiskőrösön

Petőfi születésére emlékeztek szilveszterkor Kiskőrösön

Share this content.

Forrás: gongradio.hu, baon.hu
Kiskőrös – Huszonegy éve döntött úgy Kiskőrös elöljárósága az Országos Petőfi Sándor Társasággal és a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum vezetésével együtt, hogy a település nagy szülöttjének emlékét felidézik az év utolsó napján megtartva az első „Petőfi-szilveszter” rendezvényt. Ez a nemes hagyomány az óév utolsó napján is folytatódott.

A Petőfi-szilveszter programsorozat 13.30-kor kezdődött a művelődési házban. Itt Domonyi László köszöntve a 400 fős közönséget átadta a kecskeméti Bartuszek család egyéves kislányának, Liának a 3384., számozott Petőfi-kötetet.

Minden évben a költővel azonos napon, azaz január 1-én született egyéves kisgyermekeket és családjaikat meghívja az önkormányzat, hogy megajándékozza a költő összes művét tartalmazó kötettel. Tavaly 191 gyermek látta meg 1-én a napvilágot, de csak egy család tudott elmenni Kiskőrösre az ünnepségre. Ezt követően a Szilveszter Társulat lépett fel. A társulat Supka Éva rendezésében adja elő Szigligeti Ede Házassági három parancs vígjátékát.

Majd 16 órakor – „Óh mondd meg nevemmel, ha felkeres Tompa, Mily igen szeretlek téged, s őt is veled.” (Arany) című pályázatra érkezett képzőművészeti alkotásokból rendeztek kiállításmegnyitót és díjátadást a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum galériájában.

A rendezvény után megismételték a művelődési házban a színdarabot, majd a Szarvas Fogadóban Petőfi korabeli receptek alapján készült vacsorát költhettek el a szilveszteri program résztvevői. Éjfélkor koszorúzást tartottak a költő szülőházánál, majd Domonyi László fogadalomtétele következett, melyben anyagi támogatást ígért a múzeumnak, majd az ünneplők az evangélikus templomba vonultak, ahol megtekintették Petőfi Sándor anyakönyvi bejegyzését.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!