Prédikációk a politikai viták tükrében

Prédikációk a politikai viták tükrében

Share this content.

Forrás: ekd.de, epd.de, szöveg: Karsten Frerichs, fordítás: MEE OI Ökumenikus és Külügyi Osztály
Berlin – Thies Grundlach, a Németországi Protestáns Egyház (EKD) Országos Irodája Egyházi Munkaterületek és Képzés II. főosztályának helyettes elnöke szerint: „Olykor talán túl keveset beszélünk Istenről a prédikációinkban.”

„Hiszen a prédikáló feladata a mennyet a földre lehozni, nem pedig a földit megpróbálni mennyeivé tenni és a politikai helyzetet égi tulajdonságokkal felruházni - hangsúlyozta. 

Úgy tűnik, a transzcendens kevésbé fontos

Természetesen nem lehet általánosítani. „Mindenki, aki a pulpitusra fellép, igyekszik Istenről és a mennyről a maga módján a legmegfelelőbben beszélni. Ugyanakkor nem szabad elhárítani, hanem szükségképpen reflektálni kell azokra az egyre gyakrabban megfogalmazott kritikus visszajelzésekre, amelyek arra hívják fel a figyelmet, hogy maga a transzcendens mintha egy kissé megrövidült volna az utóbbi idők prédikációiban.”

Thies Grundlach a bizonytalanságok korában azt ajánlja a lelkészeknek, mérlegeljék pontosan, hogy prédikációjukba beépítenek-e politikai utalásokat. „Az egyháznak az lenne a feladata, hogy a túlfűtött viták alkalmával a tárgyilagosságot képviselje. Semmi szükség arra, hogy még mi is verjük a tamtamot” - mondta. Ez természetesen nem zárja ki, hogy meghúzzuk a határokat. „Ott, ahol embergyűlölettel találkozunk, az egyháznak állást kell foglalnia” - tette hozzá az alelnök. 

Az egyházat szem előtt tartani

Gundlach a korra jellemzőnek nevezte azt a helyzetet, amelyben a viták és összetűzések egyre hangosabbakká és feszültebbekké válnak. „Mindenki érzi, hogy alapvető változások mennek végbe, de a jó megoldással még senki nem állt elő. Ez ugyanakkor odavezet, hogy mindenki kicsit emeltebb hangon közelít egy-egy szituációhoz” - foglalta össze Grundlach, hozzáfűzve: „Ebben a kontextusban az egyház még inkább fókuszba kerül, hiszen egy prédikációtól mindig elvárják az útmutatást, a bölcsek kövének felmutatását.”

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!