Presbiter imádsága a gyülekezetéért

Presbiter imádsága a gyülekezetéért

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Varga Gyöngyi, Percze Sándor, Czöndör István
Annyi mindent szeretnék most megbeszélni veled, Istenem! Gyakran eléd viszem ennek a gyülekezetnek a gondját-örömét. Mindig arcok villannak föl előttem: testvérek, akiket ismerek, akikkel közös az utunk, akikkel téged keresünk: szándékaidat kutatjuk, útmutatásodat várjuk.

Tudom, hogy sok testvérünk nehéz gondokkal küzd. Próbálunk egymásnak segíteni, de nem egyszerű megtalálni a vigasztalás, bátorítás jó szavait, a gyakorlati segítség formáit. Évről évre elmennek közülünk idős, hűséges emberek. Az esztendő végén gyertyákat gyújtunk, és felidézzük életüket. A padok, ahol ültek, még emlékeztetnek rájuk.

Aztán ott vannak a „nagyünnepi” keresztények, a templomkerülők… Miért nem tudjuk őket „ideszeretgetni”, ebbe a közösségbe? Olyan jó lenne, ha ők is megismerhetnének téged!

Sokat gondolok a gyerekekre, a fiatalokra, Istenem. Lehetnének jóval többen is – de nagyon örülök, hogy néhányan megmaradnak a konfirmandusok közül, és vasárnaponta pár család babakocsival érkezik. Lelkészünkért és családjáért imádkozom hozzád. Azt látom, hogy olykor nagyon fáradt, mindig rohan valahová. Nekem is panaszkodik néha, hogy nem sokat tud azzal foglalkozni, ami valójában a dolga lenne. Vigyázz rá, kérlek, hogy megmaradjon a te közeledben, és erőt meríthessen szereteted forrásából. Őrizd meg, kérlek, gyülekezetünket: a kicsiket és nagyokat, a fiatalokat és időseket, az erőseket és a támaszra szorulókat, a hűségeseket és a kételkedőket, a bizakodókat és a csüggedőket, az érted lelkesedőket és a rád várókat! Add áldásodat ránk!

VARGA GYÖNGYI

Arról álmodom…

Uram, arról álmodom, hogy presbiterként egy egészséges, nyitott légkört tudok teremteni a gyülekezetemben. Uram, arról álmodom, hogy vezetőként „a találkozások közösségében” őszinte hangon tudok másokat megszólítani. Uram, arról álmodom, hogy gyülekezeti tagként természetes örömmel tudom fogadni a hozzánk betérőt. Uram, arról álmodom, hogy nem elvont és mesterkélt módon, hanem egyszerű szavakkal tudok embereket megszólítani a te ügyed számára. Uram, arról álmodom, hogy a te nevedben nyíltan tudunk beszélni örömeinkről és kihívásainkról. Uram, segíts, hogy álmom valósággá váljon!

CZÖNDÖR ISTVÁN

A cikk az Evangélikus Élet magazin 83. évfolyam, 1314. számában jelent meg 2018. április 8-án.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a Digitalstand oldaláról.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!