Professor emeritus nemzetközi tanulmányi csoport a hidegháborúról – GENF–HELSINKI–BUDAPEST–BOSTON – 2003–2016

Professor emeritus nemzetközi tanulmányi csoport a hidegháborúról – GENF–HELSINKI–BUDAPEST–BOSTON – 2003–2016

Share this content.

Szöveg: Dr. Harmati Béla
Egyházunk nyugdíjas püspöke, dr. Harmati Béla személyes visszaemlékezéseit Minister Domini (Az Úr szolgája) a vasfüggöny mindkét oldalán címmel készíti. A szerző engedélyével az evangelikus.hu már számos részletet közölt ebből. Ezúttal a püspök a Petőfi Irodalmi Múzeumban 2017. február 9-én, a Mike Sándor Társaság által rendezett nemzetközi ökumenikus konferencia apropóján, a Lutheránus Világszövetség (LVSZ) szerepét mutatta be a közelmúlt tényfeltárásában.

Az 1966–1987. közötti genfi munkám egyik mellékeredménye volt, hogy bekapcsolódhattam abba a világszéles tanulmányi munkába, amit Risto Lehtonen genfi kollégám kezdeményezett 2006 után. Ő világszövetségi munkatársi megbízása előtt a Keresztény Ifjúsági Világszervezet egyik vezetője volt és így közvetlenül a világháború után tájékozódhatott, mint egyháztörténész és szociológus-teológus Európában és Amerikában. Amint személyesen elmondta, amikor 2000 után nyugdíjban, a Helsinki Egyetem professzoraként dolgozott, az a gondolata támadt, hogy ki kellene használnia világszéles egyházi-egyetemi személyes kapcsolatait, és belefogott egy nemzetközi tanulmányi munkacsoport megszervezésébe a nemzeti egyházak és az egyházi világszervezetek tevékenységéről, az úgynevezett „hidegháború” évtizedeiben.

Finn és észak-európai lutheránus kutatókat keresett meg először, majd a kétezres évek elején felvette a kapcsolatot a London School of Economics and Political Sciences megfelelő intézetével, a Cold War Study Centerrel, és utána más nyugat-európai és amerikai egyetemekkel. Körülnézett egykori munkatársai, kollégái között is, és így talált rám. Együtt dolgoztunk az 1984-es budapesti LVSZ-nagygyűlés előkészítésén és utómunkálatain.

Megbeszéltük, hogy a széles nemzetközi tanulmány egyik fejezete lesz a saját élettörténetemen keresztül az 1966–2006. közötti időszak bemutatása. Tulajdonképpen így született meg tanulmányom a Minister Domini – on both side of the Iron Curtain címen. Ez a most készülő életrajzi könyvem.

Több előkészítő megbeszélés és tanulmányaink internetes cseréje után 2009 tavaszán munkacsoportos megbeszélésre jöttünk össze az amerikai Boston egyetemén, olyan jelentős kollégákkal, mint például Konrád Raiser, az Egyházak Világtanácsa nyugalmazott főtitkára, Harvey Cox, Rodney Petersen, Martin Marty stb. amerikai professzorok.

Sikerült egyházunkból Reuss András és Korányi András professzorokat és Julius Filo szlovák püspököt is bekapcsolni. Több tanulmány és könyv jelent már meg a nemzeti és összeurópai kutatásból és ezek segítségével jobban megértjük a jelent.

A csoportban közreadott tanulmányom az alábbi címet viselte:

The Contemporary Status of the Evangelical-Lutheran Church in Hungary with a View to Churches of the Central European Countries. In: Religion in Eastern Europe, AMBS 3003 Benham Ave Elkhart, IN 46517 USA, February, 2008. 19-36.

Die heutige Situation der Evangelisch-Lutherische Kirche in Ungarn – Mit Blick auf Kirchen der zentraleuropäischen Staten. In: Die Kirchen der Gegenwart I. Bensheimer Hefte, Nr.107. Wandenhoeck&Ruprecht, Göttingen, 2007. 125-143.

Mindezt azért írtam le, hogy jelezzem a Lutheránus Világszövetség szerepét a közelmúlt tényfeltáró tájékozódásában. Az a reményem, hogy fiatalabb kutatóink indítást kapnak ebből a további munkára, ahogyan Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban 2017. február 9-én a Mike Sándor Társaság által rendezett nemzetközi ökumenikus konferencia bizonyította.

 

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!