Prőhle Gergely: Az anyagi központú berendezkedés nem tartható fenn hosszútávon

Prőhle Gergely: Az anyagi központú berendezkedés nem tartható fenn hosszútávon

Share this content.

Forrás: echotv.hu, magyaridok.hu
Budapest – Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója volt a Napi Aktuális vendége. Többek között beszélt az evangélikus egyház szerepéről, a karácsony fontosságáról, az európai értékekről és az ezzel szemben helyezkedő iszlám vallásról.

Prőhle Gergely szerint másképp ünneplik a karácsonyt a modern kor emberei, legyen az katolikus, evangélikus vagy éppen ateista. Azonban véleménye szerint ez nem abból fakad, hogy más a hite az embereknek, hanem abból, hogy sok a kereső, sok a bizonytalan ember. Prőhle Gergely úgy véli, hogy az emberek döntő többségének szüksége van egy nála nagyobb, nem földi lény segítségére, támaszára.

Az ajándékozás mellett fontos a családi együttlét örömre is. Prőhle Gergely az ECHO TV-ben elárulta, hogy az az anyagi központú berendezkedés, mely ma általánosságban jellemző az európai emberre nem lesz hosszú távon fenntartható. Ennek egyfajta előszele a migráció, az ivóvíz kérdése vagy a globális felmelegedés.

Prőhle Gergely úgy véli, hogy a hagyományos keresztény értékeket védeni kell. Az iszlám, de különösen a radikális iszlám az európai kultúra értékrendjével szembe megy, nem csak a zsidó-keresztény hagyományokkal, de a felvilágosodás értékrendjével is. Ezeket az értékeket mindenkinek tiszteletben kell tartania, aki Európában él. A menekülteknek pedig helyben kell segítséget nyújtani, hogy vissza tudjanak menni a Közel-Keletre, egykori lakóhelyükre.

A teljes beszélgetést a linkre kattintva láthatják!

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!