Prőhle Gergely országos felügyelő Vas megyében járt

Prőhle Gergely országos felügyelő Vas megyében járt

Share this content.

Forrás: szombathely-lutheran.hu
Szombathely – Prőhle Gergely 2018. június 19–20-án Vas megyében járt a Szombathelyi és Kőszegi Evangélikus Egyházközség, a Vas Megyei Levéltár és a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (iASK) meghívására.

A Reformáció500 alkalmából 2017 októberében nívós kiállítás zajlott a Magyar Nemzeti Levéltár Vas megyei központjában Szombathelyen. E kiállítás anyagát örökítette meg az a színes kiadvány, amely a Reformáció Emlékbizottság támogatásával 2018 májusában jelent meg. E kiadvány bemutatása zajlott Kőszegen a Zwingerben, ahol Miszlivetz Ferenc főigazgató köszöntése után Gregersen-Labossa György szombathelyi evangélikus lelkész bevezető gondolatait követve Prőhle Gergely nagyívű előadást tartott a reformáció és a magyar protestantizmus jelentőségéről és benne Vas megye páratlan szerepéről. Sárvár és Kőszeg kapcsán személyes hangon emlékezett meg őseiről és Prőhle Henrik kőszegi, majd pozsonyi evangélikus lelkész dédapjáról. Végül Söptei Imre levéltáros, evangélikus gyűjteményi felelős tartott előadást a kiállításról és a kiadvány szerkesztéséről.

Az előadások után a felügyelő meglátogatta a helyi evangélikus gyülekezetet és intézményeket. Másnap Szombathely polgármestere fogadta hivatalában, ahol múzeumigazgatói minőségében folytatott tárgyalásokat a város és a Petőfi Irodalmi Múzeum közötti lehetséges együttműködésről. A tárgyalás után interjút adott a Credo Rádiónak, majd megtekintette a szombathelyi evangélikus intézményeket.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!