Lengyel-magyar két jó barát – Prőhle Gergelyt a Lengyel Köztársaság Tiszti Keresztje-érdemrenddel tüntették ki

Lengyel-magyar két jó barát – Prőhle Gergelyt a Lengyel Köztársaság Tiszti Keresztje-érdemrenddel tüntették ki

Share this content.

Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Budapest – Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete a Lengyel Köztársaság Tiszti Keresztje-érdemrenddel tüntette ki Prőhle Gergely államtitkár-helyettest, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelőjét 2015. november 11-én. Az alkalmon az evangelikus.hu is ott járt.

November 11. a lengyelek számára különleges és szimbolikus nap, hiszen ilyenkor tartják egyik legnagyobb nemzeti ünnepüket, Lengyelország függetlenségének napját. Az idei 98. évfordulón a Lengyel Köztársaság elnökének döntése alapján, az egyik legmagasabb elismeréssel, a Lengyel Köztársaság Érdemrend Tiszti Keresztjével tüntették ki Prőhle Gergely  nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkárt, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelőjét. Ily módon szerették volna megköszönni neki, a Külügyminisztériumban eltöltött évek, majd ezt követően az Emberi Erőforrások Minisztériumában való munkája során, Lengyelország és a lengyelek irányába tanúsított barátságát, megértését és kedvességét.

Mint Roman Kowalski budapesti lengyel nagykövettől megtudtuk, Prőhle Gergely közbenjárásának és támogatásának köszönhetően a közelmúltban az Európai Tanácsban, illetve a Visegrádi Csoportban a lengyel és magyar elnökségek különösen pozitív módon munkálkodtak a bilaterális kapcsolatok fejlődésén, számos akkor megkezdett projekt pedig – folyamatos fejlesztés mellett – a mai napig tart. Példaként említette azt a két ország külügyminiszterei által aláírt közös memorandumot, amely a két ország fiataljai közötti kapcsolatokat támogatja.
Köszönte Prőhle Gergely racionális segítségét, amellyel mindig is a lengyel-magyar barátságot megerősítette. „A lengyel-magyar barátság kivételes dolog, amely egyszer jobban, egyszer rosszabbul megy. A két nép barátságában van egyfajta hangulat. Különösen akkor ível felfelé, amikor a két nemzet közül valamelyik bajba kerül” – hangsúlyozta a magyarul szóló nagykövet, aki hozzátette, hogy sem a magyaroknak, sem a lengyeleknek nincsenek nagy támogatói a világban, így fontos az összefogás. „Élő bizonyítéka az állandó barátság meglétének az édesanyám, aki soha életében élő magyart még nem látott, de mindig azt mondja, hogy a magyarok nagyon szimpatikusak” – tette hozzá a nagykövet, amivel derültséget váltott ki hallgatóiba. 
Kowalski nagykövet ezután régi történelmi tényeket sorolt fel: a magyar segítségeket és a lengyelek viszont-akcióit számba véve. „Bár manapság nincsen vész országainkban, de azt gondolom, hogy az emberi barátság, emberi kapcsolat szintjén, a kölcsönös egymást felkeresés szintjén virágzik a két nép kapcsolata” - tette hozzá és hangsúlyosan megköszönte, hogy Prőhle Gergely az emberek közötti kapcsolatok ápolásában jelentős szerepet vállalt. Zárásként elmondta, hogy a jövő évben számos kulturális programmal készülnek, sőt külön lesznek események az 1956-os forradalom és szabadságharc megünneplésének 60. évfordulójára is.

Prőhle Gergely meghatottságának adott hangot köszönő beszédében. Az átadón különleges zenei összeállítással kedveskedtek neki, amikor felkérték a Wroclaw Baroque Orchestra néhány nagyszerű zenészét, hogy egy rövid produkcióval emeljék az ünnepség fényét. Az államtitkár-helyettes erre a zenei produkcióra utalva, a benne hallott népi elemeket emelte ki, amely saját közép-európaiságunkat meghatározza és a kétoldalú viszonyon túl, egyfajta regionális identitást is ad a két nemzet számára.
Ő is utalt a lengyel-magyar barátság legendás, axiomatikus voltára: „Természetes, hogy ha minden jól megy, ez a barátság lankad, de azt gondolom, hogy ha baj van, akkor mindig kiderül, hogy ki az igaz barát” – érvelt. 
„1956 évfordulója lehetőség lesz arra, hogy a közös történelemre visszanyúlhatunk. Fontos lenne azonban, hogy ez az évforduló az ifjú nemzedéknek is mondjon valamit, ezért a kulturális hangsúlyokat is erősíteni kell majd” – mondta és örült annak, hogy a V4 elnökség idején olyan együttműködés jöhetett létre, ami a praktikus oldalra tette a hangsúlyt: a hosszú távú együttműködésekre, és az ifjú nemzedék képzésére. Zárásként megköszönte a jelenlévők közül mindenkinek a kitüntetéshez való hozzájárulást és ígérte, hogy igyekszik felnőni ahhoz a feladathoz, amelyet ezen érem átvétele támaszt majd vele szemben.

Az alkalom állófogadással ért véget.

Hivatkozások: További képek. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!