Pünkösdi koncertet tartottak Mezőberényben

Pünkösdi koncertet tartottak Mezőberényben

Share this content.

Szöveg és fotó: Mertz Judit, Selmeczi Lajos Péter
Mezőberény – Pünkösdi program a „44 év” jegyében címmel szervezett a mezőberényi szlovák nemzetiség ünnepi koncertet a Mezőberényi II. Kerületi Evangélikus Egyházközség templomában. A cím utalás arra, hogy 1975-ben ebben a templomban, és ennél az orgonánál forgatták a Bach Arnstadtban című magyar tévéfilmet.

2019. június 8-án, Kalocsai Károly orgonaművész meghívásával csodálatos koncertet hallhattak a jelenlévők. Az orgonaművész több mint harminc alkalommal játszott már a ritkaság számba menő, eredeti állapotában fenn maradt, és még mindig tisztán szóló orgonán. A hangverseny előtt Borgula Györgyné a Szlovákok Szervezete elnöke köszöntötte a jelenlévőket, Kalocsay Károly orgonaművész kiemelte, hogy a teljesen mechanikus szerkezetű és sípművű orgonából országos szinten is kevés található. Az orgona Mezőberény egyik nagy kincse és mindig szívesen és örömmel játszik rajta. Az idei koncert anyagát Bach műveiből állította össze, és ajánlotta a hallgatók figyelmébe.

Selmeczi Lajos Péter lelkész nagy tisztelettel köszöntött mindenkit és megköszönte, hogy ilyen sokan jelen vannak ezen a nem mindennapi ünnepi programon, hiszen a mezőberényi huszonnyolc regiszteres orgona több mint százötven éve szolgálja a gyülekezetet és a hallgatóságát.

A közel másfél órás koncert szünetében Selmeczi Lajos Péter lelkész pünkösd jegyében osztott meg gondolatokat. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Fejér Sándor nyugalmazott lelkész is.

A zene elvarázsolta a jelenlévőket, és valóban ritka pillanatokat jelentett, méltó ünnepi program volt.

A délután második felében az orgonához és Bach életéhez kapcsolódva a Városháza dísztermében levetítésre került az 1975-ben készült Bach Arnstadban című, Bach életét bemutató magyar tévéfilm, melyben az arnstadti templomhoz és orgonájához kapcsolódó anyagot a mezőberényi tót templomban és orgonáján vették fel a film alkotói. Siklósi István polgármester köszöntötte a vetítésre érkezőket.

Az ünnepi rendezvényt magánszemély adománya mellett a Miniszterelnökség támogatta, így lehetőség nyílt az eseményhez kapcsolódóan az „Értékeink” című kiadvány elkészítésére is, mely bemutatja a szlovák nemzetiség tevékenységét, a helyi értéktárba bekerült orgonát és a Bach filmet is.

Hivatkozások: További képek. -
Címkék: Mezőberény - koncert -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!