Istentiszteletek pünkösdkor – Sportos hasonlattal élt az evangélikus püspök

Istentiszteletek pünkösdkor – Sportos hasonlattal élt az evangélikus püspök

Share this content.

Forrás: hirtv.hu
Budapest – Esztergom – Kiskőrös – Országszerte miséken és istentiszteleteken emlékeztek meg az egyház születéséről a keresztények. Pünkösdvasárnap Erdő Péter bíboros az esztergomi bazilikában beszélt arról a híveknek, hogy a krisztusi tanítás minden korban aktuális. Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke egy meglepetés-születésnaphoz hasonlította a pünkösdöt, míg a Déli Evangélikus Egyházkerület leköszönő püspöke, Gáncs Péter egy sportos párhuzammal élt.

Zsúfolásig megtöltötték a hívek pünkösdvasárnap az esztergomi bazilikát, ahol Erdő Péter bíboros tartott ünnepi szentmisét. Az esztergom-budapesti érsek azt mondta: az apostoli igehirdetéstől eltávolodó, ahogy Ő fogalmazott, „okoskodás” valójában hibás értelmezés. „Az egyik a túlzottan földhözragadt gondolkodás, amely nem tudta elhinni Krisztus istenségét, amely azóta is megpróbálja pusztán a földi élet tapasztalatai szerint magyarázni akár a Szentírás kijelentéseit is. Ez a racionalista irány újra meg újra megmutatja, hogy milyen gyenge és szűk az emberi értelem, ha csupán magára hagyatkozik” – emelte ki a bíboros. Erdő Péter azt is kifejtette, hogy az egyháznak folyamatosan haladnia kell, de a haladás célja csak Jézus Krisztus lehet.

Pünkösd az egyház születésnapja, ilyenkor a lélekre és nem a testre kell gondolni – ezt mondta ünnepi igehirdetésén a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke. Bogárdi Szabó István a beszédében egy meglepetés-születésnaphoz hasonlította a pünkösdöt, és hangsúlyozta, ilyenkor érdemes emlékeztetni magunkat arra, hogy Isten nem felejtett el bennünket. „Neked pünkösdkor, számodra pünkösdkor feltolul-e a szívedbe az a boldog gondolat: Isten nem felejtett el. Hát gondol rám. Mert Szentlelkét ajándékozza, a kegyelem lelkét. És a kegyelem lelke, ha bennem van, ha körülvesz, ha velem van, ha betölt, akkor tulajdonít. Nekem a Krisztus igazságát és engem Krisztusnak” – fogalmazott.

„Sportnyelven szólva egyfajta gólünnep, amikor a labda végre ott van, ahova szerették volna eljuttatni, a hálóban” – sajátos képpel írta le a pünkösd lényegét Gáncs Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület elnöke, aki Kiskőrösön hirdetett igét. A Luther téri evangélikus templomban összegyűlt hívek előtt úgy fogalmazott: a pünkösd a célba érkezés ünnepe, amikor megünnepeljük az isteni ige eljutását az emberi szívekbe. „Pünkösd a szív ünnepe. A szív ünnepe, amikor a Lélek tüzében átforrósított élő és ható ige megtalál és eltalál minket. Itt, a szívünk közepébe, az életünk centrumába, mert az ige nem szeretne ennek a könyvnek a fogságában maradni. Isten igéje nem akar itt maradni a szószéken vagy az oltár előtt. Isten igéje a szívünkben szeretne jó talajra találni, befogadó otthonra lelni” – mondta.

A jövő héten nyugdíjba vonuló Gáncs Péter nem véletlenül épp Kiskőrösre látogatott el: a pünkösdi istentisztelettel együtt ünnepelték ugyanis a település újratelepítésének 300. évfordulóját is.

A Lélek nem fogja visszavonni jóindulatát

72 fiatal bérmálkozott a pécsi székesegyházban pünkösdvasárnap. A szentmisét Udvardy György megyés püspök celebrálta, aki a bérmálás szentségéről azt mondta, ha a fiatalok hűek maradnak Istenhez, gondoskodik róluk, nem feledkezik meg arról, hogy őt szolgálják.

„Imádkozunk érettetek. Ezért vannak itt szüleitek, ezért az örömükben ott van az aggódás is, vajon tudtok-e ilyen életet élni, és éppen pünkösdnek az ünnepe, pünkösdnek az ereje abban erősít meg benneteket és őket is, hogy van erre lehetőség. A Lélek nem gyenge, a Lélek nem veszíti el az ötletét egyetlenegyünkkel kapcsolatban sem. Nem fogja visszavonni jóindulatát” – mondta.

Hivatkozások: VIDEÓK. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!