Bíztató útmutatás – Püspöki nyilatkozat a koronavírus és úrvacsora kérdésében

Bíztató útmutatás – Püspöki nyilatkozat a koronavírus és úrvacsora kérdésében

Share this content.

Forrás: MEE
Budapest – Győr – A koronavírus (COVID-19) világméretű terjedése, illetve a ránk bízottakért érzett felelősség jegyében egyházunk püspökei gyakorlati útmutatást szeretnének adni az istentiszteleti alkalmak, különösen is az úrvacsora kérdésében. Erről szóló levelüket adjuk most közre.

Kedves Testvérek!

Az úgynevezett koronavírus (COVID-19) világméretű terjedése, illetve a ránk bízottakért érzett felelősség arra késztet bennünket, hogy lelkészeinket és gyülekezeteinket a betegekért, az orvosokért és minden érinettért való kitartó imádkozásra hívjuk fel, továbbá számukra gyakorlati útmutatásokat is adjunk. Az általánosságban ajánlott sűrű és alapos kézmosás mellett is kerüljük egyházi alkalmainkon a testi kontaktussal járó kézfogást, mind a (pax) béke megosztásakor, mind kimenetelkor. A koronavírus (COVID-19) cseppfertőzés útján terjed, ezért a higiéniai szabályokat az úrvacsorával kapcsolatban fokozottan tartsuk be.  

Szakorvosokkal egyeztetve azt tanácsoljuk, hogy – amennyiben nincs külön kelyhes (kiskelyhes) úrvacsoravételre lehetőség – az átmeneti időre vezessék be az intikció (bemártás) lehetőségét, ám az ostya kézbe adását nem javasoljuk. Kérjük, hogy minden esetben a lelkész mártsa az ostyát a kehelybe, és ő adja azt a hittestvéreknek. Amennyiben a gyülekezetben van intikciós (bemártásra alkalmas) kehely, úgy a lelkész egyedül is ki tudja osztani a szentséget; amennyiben nincs, úgy kérjen fel egy gyülekezeti tagot, aki segít neki a cibórium (ostyatartó edény) vagy paténa (tálka) tartásában. A lelkész ebből veszi az ostyát, azt bemártja a fél kezében tartott kehelybe, és e mondat kíséretében nyújtja át az úrvacsorázónak: „Ez Krisztus teste és vére”.

Segítsük elővigyázatossággal, igényes tisztasággal és tudatos kommunikációval azt, hogy testvéreink ebben a veszélyeztetett időszakban is egészséges módon és aggodalmaskodás nélkül hozzájuthassanak az élet kenyeréhez és italához. Mindezek biztosítása mellett jó lelkiismerettel bátoríthatjuk híveinket arra, hogy a járványveszély idején is keressék az istentiszteleti közösséget és éljenek a szentséggel, éppen az úrvacsora évében.

„Ízleljétek és lássátok, hogy jó az Úr! Boldog az az ember, a ki ő benne bízik.” (Zsolt 34,9)

Erős vár a mi Istenünk!  

Budapest, Győr, 2020. február 29.

Dr. Fabiny Tamás elnök-püspök

Kondor Péter püspök

Szemerei János püspök

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!