Püspöklátogatás és filmvetítés a nyíregyházi Luther kollégiumban

Püspöklátogatás és filmvetítés a nyíregyházi Luther kollégiumban

Share this content.

Szöveg és fotó: Balicza Máté
Nyíregyháza – A nyíregyházi Luther Márton Evangélikus Kollégium diákjaival találkozott Fabiny Tamás püspök 2016. március 8-án. A 2001-ben épült 130 férőhelyes kollégium építője és fenntartója a Magyarországi Evangélikus Egyház, de az építési költségek fedezéséhez hozzájárult Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata is.

A kollégium elsősorban evangélikus intézményeink tanulóinak elhelyezésére szolgál, de a város egyéb középiskoláiból is fogad diákokat. Így evangélikus hagyományokon alapuló, ökumenikus keresztyén vallási nevelést valósít meg – mondta az intézmény igazgatója, Pampuch Zoltán.
Az általános tájékoztatáson túl a mostani találkozó apropóját a készülő Luther rajzfilmsorozat két epizódjának bemutatása adta. Az alkalmon részt vett Kovács László Attila és Bálint Zoltán, a Nyíregyházi Evangélikus Egyházközség igazgató-lelkésze és felügyelője, Laborczi Géza, a kollégium igazgatótanácsának elnöke,  Kocsisné Sárossy Emőke, a Túróczy Zoltán Evangélikus Általános Iskola és Óvoda igazgatónője, valamint  Martinovszky István, a kollégium 2015-ben nyugdíjba vonult egykori igazgatója is. A vetítés után az Északi Evangélikus Egyházkerület lelkészi vezetője a filmek mondanivalójáról beszélgetett a kollégium közösségi termét megtöltő diákokkal. Nagy örömmel tapasztalhatta a fiatalok aktivitását, a bátran megfogalmazott személyes véleményeket, valamint a kedvező fogadtatást. A beszélgetés végén a püspök rövid áhítatában, az Rm 1,16-17 alapján, arra a mindennel dacoló bátorságra mutatott rá, amely az evangéliumot mindennél fontosabbnak tartja, és sohasem szégyellve hirdeti az örömhírt. Ez az örömhír pedig az, hogy Isten Jézus Krisztuson keresztül az örök élet ajándékát adja mindenki számára, és ez nem rajtunk, hanem egyedül az Ő kegyelmén múlik. Gondolatait zárva Fabiny Tamás kifejezte vágyát, hogy itt Nyíregyházán is olyan tanárok és diákok lehessenek, akik minderre a hit szavával tudnak válaszolni.
Az együttlétet követően közös vacsorára került sor a kollégium éttermében, ahol egyházunk külügyekért felelős püspökének lehetősége nyílt az amerikai evangélikus egyház Nyíregyházán szolgáló két önkéntesével is találkozni, az itteni munkájukról és körülményeikről tájékozódni.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!